Michal Komárek: Děti mají jít příkladem – zvládnou to?

23. srpen 2020

Postupné otevírání škol je podle prestižního vědeckého časopisu Science „rozsáhlým nekontrolovaným experimentem“.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Někde už experiment začal. V Berlíně jednu školu zavřeli pár dnů po jejím otevření. A v jiné spolkové zemi už zavřeli školy dvě.

Čtěte také

Všude po světě se diskutuje o rouškách, rozestupech, velikosti skupin a dezinfekci, riziku pro učitele a rodiny žáků. V Katalánsku najali 5 tisíc nových učitelů, aby mohli mít menší třídy. V Itálii řežou lavice v půli, aby každý žák mohl sedět sám. V Česku vydalo ministerstvo školství manuály pro provoz škol.

Redaktoři Science k tomu ale dodávají jednu zásadní věc: „Odborníci se shodují, že bezpečné otevření škol nezáleží pouze na tom, jaká opatření přijme samotná škola. Záleží to na tom, jak moc viru cirkuluje ve společnosti a jaká je tedy pravděpodobnost, že žáci a učitelé přinesou covid-19 do třídy.“

Jednoduše řečeno: Když je v okolí viru moc, tak ho roušky ve školách nezastaví.

Chovejte se tak, jak jsme my dospělí nedokázali

Dodejme, že odborníci, včetně těch tuzemských, se shodují ještě v několika dalších věcech:

Čtěte také

Nevědí, nakolik jsou děti nebezpečnými přenašeči nemoci. Nevědí, proč má nemoc v posledních týdnech u většiny lidí výrazně lehčí průběh. Nevědí, jestli se na podzim covid-19 nevrátí v původní tvrdé podobě, která zabíjí.

Pokusme se to shrnout: Je léto, teplo, čas dovolených. Lidé jsou unavení po mnohatýdenní karanténě. Ekonomiky jsou unavené neméně, a pokud je neoživí letní turistická sezona, bude zle.

Takže si dáváme státem a epidemiology tolerovanou a podporovanou pauzu. Chodíme do nočních klubů, jezdíme k moři, tísníme se na Rysech a na Sněžce, nakupujeme bez roušek, kašleme na rozestupy. Oslavujeme svobodu a navíc máme pocit, že virus zkrotnul a konečně se začal chovat jako ta příslovečná „chřipinka“.

Čtěte také

Nemocných sice přibývá nejvíc od začátku epidemie, ale to, co by bylo v březnu a v dubnu signálem ke katastrofickému scénáři, je dnes jen pozadím k letní nevzrušené selance.

Bez ohledu na to je tu ale jedna věc, na které by se snad shodli odborníci i laici: viru ve společnosti nyní cirkuluje pravděpodobně víc než třeba v květnu. A možná nejvíc od začátku epidemie.

A za této situace otevřeme v září školy. V principu asi málokdo pochybuje o tom, že to je správně. Že většina dětí školu, ať z těch, či oněch důvodů, potřebuje. A že rodiče potřebují, aby jim škola děti hlídala.

Čtěte také

Z jiného úhlu pohledu by si ale naše společnost zasloužila, aby na ni někdo povolal legendární norský Barnevernet, který by jí děti odebral.

Dětem totiž říkáme: Noste roušky, dodržujte rozestupy, nebavte se s kamarády a kamarádkami z jiných tříd, neustále si myjte a dezinfikujte ruce. Chovejte se zodpovědně, neohrožujte sebe ani ostatní.

Říkáme jim: Chovejte se tak, jak jsme my dospělí nedokázali. To je bohužel hlavní nepřiznaný obsah ministerských manuálů pro otevření škol. Děti mají jít příkladem. Snad to zvládnou.

Autor je šéfredaktor internetového časopisu Česká škola

autor: Michal Komárek
Spustit audio