Michael Kocáb: Člověk by neměl svoje chyby lakovat na růžovo

9. květen 2016

Politik a hudebník, který dnes už ale do politiky spíš mluví a hudbu skládá. Aktivista a muž plný života, Michael Kocáb host Barbory Tachecí v pořadu Osobnost Plus.

„Ta ulice z letiště. Já nevím, kam to teda všude dali… I na Pražský hrad a tak dále. To je něco, co jsme od dob Brežněva, potom snad naposledy, když přijížděl Gorbačov - já si na to pamatuju - nezažili. To je něco neuvěřitelného. Fór je v tom, že to je údajně soukromá akce pana Tvrdíka a spol. a že to staví nás všechny do světla, ve kterém nechceme být. A tím se trápím dost,“ vyjadřuje rozhořčeně svůj názor k vyvěšení čínských vlajek v některých částech Prahy Michael Kocáb.

Mluví v rozhovoru s Barborou Tachecí o tom, že Čína v určitém smyslu podle něj dělá pokroky v pohledu na lidská práva, ale zároveň upozorňuje na to, že se v ní stále dějí věci, které jsou z jeho pohledu nepřípustné, a mělo by se o nich hovořit na úrovni nejvyšší politiky.

Měl by se Michael Kocáb vrátit do politiky? A chtěl by?

„Člověk by musel proniknout do vrcholové politiky, aby vůbec něco mohl ovlivnit,“ hodnotí s tím, že česká společnost podle něj je nyní pod tlakem a situaci, byť vzdáleně, přirovnává k roku 1939 a 1948. „Opět je naše země na rozcestí,“ a podle Kocába je právě prezident Zeman tím, kdo orientuje českou politiku směrem k východu a k proruské politice.

Michael Kocáb

„Kdybyste dnes vypsala referendum na Evropskou unii, tak zítra vystoupíme. To je přece strašný výsledek těch 25 let,“ říká Barboře Tachecí v pořadu Osobnost Plus.

„Já se toho bojím zrovna jako vy. Dnes je tady virtuální, neexistující konflikt mezi tzv. sluníčkáři a těmi jinými, ale my všichni se toho bojíme, všichni chceme, aby ten exodus nějakým způsobem ustal. Jen se lišíme v tom, co s tím, s tou nastalou situací. Jediná cesta podle mého názoru je důsledně vyhošťovat ty, kteří si toho pohostinství neváží,“ říká k problému uprchlické krize Michael Kocáb.

V rozhovoru pak uvádí další kroky, které by prosazoval v případě, že by měl pravomoc rozhodovat. Například by neopovrhoval principem multikulturní společnosti.

Správcem vlastního domu

„Můj otec je farář, který má v náplni práce speciální pochopení pro hříšníky a prostitutky,“ uvozuje svérázným způsobem, jak vnímá jeho různé nezdary v partnerství a manželství. „Všichni jsme lidé hříšní, a myslím, že není potřeba světu vyvracet, že jsme neudělali něco špatně. Je potřeba ale nepřelakovávat naše chyby na růžovo,“ mluví Kocáb o svých chybách.

Víte, kolik dětí má Michael Kocáb? A o čem s nimi mluví? Co by ho přimělo vrátit se zpět do politiky? I to se dozvíte při poslechu pořadu Osobnost Plus.

autoři: bta , bar
Spustit audio