Média jsou tvrdší a tvrdší. Někdy nevím, jestli koukám na detektivku, nebo na zprávy, stěžuje si herec Viktor Dvořák

6. březen 2021

Václav Havel je mu souzen. Herec Viktor Dvořák v divadle hrál v inscenaci Čapek symbolickou roli Havla a letos je nominován na cenu Český lev za hlavní roli ve filmu Havel. „Co si dnešní lidé myslí o současném režimu, říct nedokážu, na to nejsem dost fundovaný. Ale řekl bych, že politiku dnes moc neřešíme, protože jsme jí tak obtěžkáni, takže si o ní lidé nepovídají tak často jako dřív,“ soudí Dvořák o české společnosti v době pandemie.

Dvořák připomíná rozdíl oproti době nejen před pandemií. „Lidé se mohli sejít v hospodě, dali si pár piv, probrali všechno včetně politiky, pak si řekli ahoj a zas šli. Mám posledních pár let pocit, že to už nejde a že si spíš začnou rozbíjet ústa,“ říká.

Čtěte také

Doba se změnila, konstatuje Dvořák: „Asi ztrácíme nadhled, protože jsme zahlceni nejen politikou. Občas si někdo přes ta ústa dá, nebo se lidé pohádají nebo spolu míň mluví, protože je toho moc. Je to obraz doby se vším všudy. Hodně v tom hrají roli média. Z kultury zpravodajských médií někdy skřípu zuby.“

Herec upozorňuje například na použití hudby ve zpravodajských relacích a vyčítá její nevhodný a účelový výběr.

„Třeba když jsou záplavy nebo teď plné nemocnice, tak s tím, jak běží grafika, kolik zbývá lůžek a dýchacích přístrojů, tak vidím to číslo, které je asi dobré vědět, a pod to se frkne dramatická hudba, která nemá se solidním zpravodajstvím nic společného,“ stěžuje si s tím, že jde o podprahové působení.

Čtěte také

„Ale mě to strašně štve, protože tímto způsobem jsou média tvrdší a tvrdší. Před lety to tak nebylo. Nikdy nevím, jestli se dívám na detektivku, nebo na zpravodajství. A to mě strašně štve.“

„Tak média dále zahušťují společenskou atmosféru, je to nepříjemné a vadí mi to. A to byl jen jeden příklad,“ kritizuje vliv některých médií na náladu ve společnosti herec Viktor Dvořák. 

Jak se žije hercům už rok v situaci, kdy pokud vůbec hrají, tak hrají do zdi? Poslechněte si celý pořad Osobnost Plus s Viktorem Dvořákem!

Související