Matovič je jako Mečiar a Trump. Vlastní ego je pro něj důležitější než zájmy Slovenska, míní exministr Mikloš

10. březen 2021

Slovensko prožívá dvojitou krizi – pandemickou i vládní, kterou odstartoval nestandardní nákup ruských vakcín Sputnik V. „Slovensko patří k nejhorším zemím na světě v počtu úmrtí a situaci ve zdravotnictví. A zároveň je tu vládní krize,“ hodnotí bývalý slovenský vicepremiér a ministr financí Ivan Mikloš.

Vůči předsedovi vlády Igoru Matovičovi (OĽaNO) se nejvíce vymezuje vicepremiér Richard Sulík (SaS), jehož popularita díky tomu roste. „Popularita premiéra prudce klesla, především kvůli způsobu, jakým komunikuje a vede vládu,“ míní slovenský ekonom.

Čtěte také

„Matovič bývá porovnáván s Mečiarem, který se též dostal do fáze, kdy on jediný měl vždy pravdu, bojoval se všemi a neakceptoval realitu. A s Trumpem v tom, že zatímco on visel od rána do večera na Twitteru, tak Matovič neustále komunikuje přes Facebook, kde tráví minimálně třetinu dne,“ srovnává Mikloš.

Slovenskému premiérovi se vyčítá chaotický způsob vedení vlády, a to nejen v boji proti pandemii. A také to, že místo aby v čele kabinetu utlumoval konflikty, tak je naopak vyvolává a sám se jich účastní.

Poslední kapka

Kauza kolem nákupu ruské vakcíny byla prý jen poslední kapkou, po které koaličním stranám došla trpělivost.

Čtěte také

Mikloš poukazuje na to, že Matovič osobně na letišti okázale vítal zásilku ruských vakcín a hrál tím na strunu ruské propagandy. Látka Sputnik totiž zatím není schválená evropskými úřady.

„Nákup vakcín prezentuje Matovič jako jednoznačně pozitivní krok, který má zachraňovat životy. A na Slovensku je poměrně velká skupina lidí, kteří věří putinovskému režimu víc než Západu,“ připomíná.

Zpočátku se tak prý mohlo zdát, že tímto krokem slovenský premiér loví mezi voliči, kteří bývají příznivci krajně pravicové Ľudovej strany Naše Slovensko Mariána Kotleby, mimoparlamentní Slovenské národní strany nebo Smeru Roberta Fica.

Hned druhý den po dodávce vakcín se ale Matovič postavil na stranu maďarského ministra zahraničních věcí, který s jedním z koaličních poslanců jednal v citlivé otázce slovenského zákona o dvojím občanství. Předtím ale měl slovenskému premiérovi pomoci s nákupem ruské vakcíny.

„Tímto krokem naopak nacionalistické a prorusky orientované voliče popudil. Tato epizoda ukazuje, že pro Matoviče je důležitější jeho osobní ego než zájmy Slovenska i vlastní strany,“ tvrdí Mikloš.

Padne slovenská vláda? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související