Petr Holec: Před rokem se česká opozice nadchla Slovenskem. Teď by ji mělo naopak varovat

6. březen 2021

„Úspěch opozičních sil na Slovensku ukazuje, že změna je možná. Věřím, že nová vláda povede Slovensko správným směrem,“ nadchnul se na Twitteru šéf ODS Petr Fiala před rokem, když na Slovensku vyhrála volby tamní opozice v čele se současným premiérem Igorem Matovičem.

A nebyl sám, podobně se na Slovensku inspirovali i ostatní opoziční lídři. Po pouhém roce by je právě Slovensko mělo naopak varovat.

Čtěte také

Tamní vládní koalici, kterou jasný vítěz voleb a lídr OĽaNO Matovič složil s dalšími malými a ne úplně sourodými stranami, totiž poslední dobou rozkládá nejen špatná pandemická situace a nákup ruské vakcíny Sputnik V. Tu Matovič partyzánsky pořídil na vlastní pěst, a tím jen umocnil slovenskou vládní krizi. Přitom ještě před rokem na Slovensku slavili začátek lepší politické epochy. „Na Slovensku skončila vláda zla,“ komentoval tehdy výsledky voleb exprezident Andrej Kiska.

Naší opozici i mnohým komentátorům proto Slovensko posloužilo jako metafora Česka. Tamní rozdrobená opozice šla do voleb navenek taky jednotná a společně kritizovala tehdejší vládu. To vše s jediným cílem: porazit společně „nenáviděného“ Roberta Fica, dlouholetého šéfa Smeru a hegemona slovenské politiky. Za něj si u nás můžete dosadit premiéra Andreje Babiše a za opozici dvě volební koalice – trojkoalici SPOLU, složenou z ODS, TOP 09 a lidovců, a dvojkoalici Pirátů a STAN.

Volební naděje ve vládě umírá jako první

Jenže tato pohodlná metafora kulhala hned od začátku. Matovič totiž nápadně připomíná Babiše – i on se profiluje jako nepolitik pro všechny a i on před svým raketovým vletem do politiky vydělal slušné peníze jako podnikatel. A nejen to. Slovensko nyní ukazuje, že volební porážka úhlavního nepřítele je případně jen začátkem a opravdový test nastává až po volbách. Nebo jinak: volební vítězství není cílem, ale jen cestou ke skutečnému cíli. A tím je nová, a hlavně i fungující vláda.

Čtěte také

A právě v tom dává někdejší slovenská opozice varování té naší. I ona se sice snaží vystupovat jednotně, kvůli volebním koalicím – poskládaným hlavně pro maximalizaci volebního zisku – ale odsunula až za volby některé klíčové programové rozpory. A ty jí samozřejmě záhy po volbách dohoní, přinejmenším v tom je politika férová. A nejen to. Českou premiérou případně bude vládní koalice složená z pěti programově i „lidsky“ odlišných a převážně menších stran, které si i po volbách chtějí nechat volné ruce k povolebnímu jednání i samostatné poslanecké kluby.

Před rokem Matovič vyhrál volby se ziskem 25 procent a vzbudil velkou naději. Během jediného roku vládnutí ale podle průzkumů ztratil 15 procent voličů a je až za Petrem Pellegrinim, bývalým premiérem Smeru a nyní lídrem nového Hlasu. „Ficův konec dává naději i nám – že žádná dominance není věčná, ani ta Babišova u nás,“ komentoval Matovičovo volební vítězství místopředseda a europoslanec ODS Alexandr Vondra. To jistě není. Stejně tak ale platí, že předvolební a volební naděje ve vládě často umírá jako první.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio