Matěj Schneider: Rozhodnutí o Trumpově zákazu ukazuje, že dozorčí panel Facebooku je bezzubý

9. květen 2021

Kvazinezávislý dozorčí panel Facebooku má za sebou první zásadní rozhodnutí. Týkalo se bývalého prezidenta Donalda Trumpa, kterému sociální síť v souvislosti s násilným vpádem jeho příznivců do Kongresu na začátku letošního roku zablokovala účet. Odůvodnění panelu je dlouhé – čítá dvanáct tisíc slov – a panel v něm rozhodl tak trochu na obě strany a překopl zodpovědnost zpátky k Facebooku.

V jednom ohledu se staví na stranu zákazu s tím, že Trumpovy posty ze začátku ledna porušovaly podmínky Facebooku. Panel zdůrazňuje, že v nich Trump vyjadřoval podporu pro skupinu lidí páchajících násilí. Na druhou stranu panel kritizuje Facebook za to, že je zákaz Trumpova účtu neurčitý – především v tom ohledu, že není jasné, jak dlouho bude trvat. Žádá tedy po Facebooku, aby po půl roce blokaci Trumpova účtu přezkoumal.

Čtěte také

Celý případ jasně ilustruje, jak nedostatečným řešením celý dozorčí panel je. Facebook ho zřídil loni a jeho šéf Mark Zuckerberg o něm mluví jako o jakémsi „nejvyšším soudu Facebooku“. Vždy zdůrazňuje jeho nezávislost, se kterou to ale objektivně není bůhvíjaké – členy panelu si najmenoval sám Facebooku a je financován z peněz technologického gigantu, i když 130 milionů dolarů na jeho chod Facebook alespoň vložil do trustu, nad kterým nemá přímou kontrolu. Peníze by pak panelu měly vystačit asi na pět let fungování.

Korporátní zástěrka

Členka panelu Suzanne Nosselová před několika dny sama vyjádřila v rozhovoru pro CNN pochybnosti nad jeho nezávislostí. „Jedna věc je jasná, jsou výdělečnou společností, neudělali by to, kdyby si nemysleli, že je to pro ně byznysově výhodné,“ řekla Nosselová o zřízení panelu ze strany Facebooku. Ještě drsněji komentovala jeho chod Zephyr Teachoutová, profesorka zaměřující se na antimonopolní opatření. „Je to jen korporátní poradenství přejmenované na dozorčí panel,“ míní Teachoutová.

Čtěte také

Lidé z Trumpova okolí sdělili serveru Axios, že bývalý prezident rozhodnutí netrpělivě očekával. Podle Axiosu je Trump odhodlán v roce 2024 kandidovat znovu na prezidenta, a i když je spojován spíše se svým twitterovým účtem (který byl na začátku ledna zablokován trvale), Facebook byl pro jeho kampaň v absolutních číslech podstatnější.

Rozbíjení monopolů

Okolo samotného Trumpa a jeho facebookového účtu tak zůstává mnoho nejasností. Do roku 2024 se toho ještě stane mnoho a bůh ví, jak to s Trumpovou další kandidaturou bude. Třeba v té době už bude mít svůj facebookový účet zpátky. Jestli něco aktuální kauza vyjasnila, je to fakt, že dozorčí panel Facebooku je jenom drobným fíkovým listem. Jeho funkcí je spíš maskovat obrovskou moc, kterou Facebook nashromáždil ve svých rukou, než jakékoliv relevantní rozhodování o zapeklitých případech.

Matěj Schneider

Jako takový nemá panel absolutně šanci vyřešit problém této ohromné moci Facebooku, která znervózňuje čím dál tím více Američanů. Děje se tak v kontextu, kdy politici obou stran začínají po několik dekád trvající přestávce pomrkávat po silnějším vymáhání antimonopolních zákonů a jejich potenciálním zesílení. Historicky vzato totiž Spojené státy gigantické firmy pomocí těchto zákonů buďto rozbíjely, nebo u společností, u kterých rozbití nedává příliš smysl, tvrdě vymáhaly, aby fungovaly jako neutrální platforma, která musí operovat stejně spravedlivě pro všechny. Jestliže bylo záměrem Facebooku skrze zřízení panelu oddálit případný zásah zákonodárců a regulátorů, aktuální rozhodnutí, které nemá šanci uspokojit takřka nikoho, ukazuje limity této strategie. 

Autor je publicista

Spustit audio

Související