Martin Fendrych: Pokud by Fiala po eurovolbách odešel do Bruselu, otevřelo by to ODS cestu do Babišovy náruče

8. duben 2024

Evropské volby mohou otevřít možnost, že by se český premiér Petr Fiala stal předsedou Evropské rady, tedy šéfem evropských špiček, které přijímají klíčová rozhodnutí. Jak by se to mohlo stát, popsala na serveru Aktuálně.cz Kateřina Šafaříková, novinářka zasvěceně píšící o evropské politice.

Pokud by ODS neuspěla v eurovolbách a získala dejme tomu jen dvě křesla v Evropském parlamentu místo současných čtyř, část strany by to chápala jako Fialovu prohru. Mohla by se ho chtít zbavit, podobně jako se kdysi sociální demokracie zbavila Vladimíra Špidly, který pak byl „vykopnut“ do Bruselu.

Čtěte také

Šafaříková zároveň předpokládá, že v eurovolbách posílí frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR), do níž patří také ODS. Konzervativci a reformisté by dokonce mohli v červnu získat většinu.

Díky tomu by tato frakce zřejmě mohla obsadit právě post šéfa Evropské rady, který, obrazně řečeno, řídí Evropu. Předsedou se může stát jedině bývalá hlava jednoho z členských států Evropské unie, premiér či premiérka, prezident či prezidentka.

Italská premiérka Giorgia Meloniová nebude chtít opustit domácí politiku. Polský expremiér Mateusz Morawiecki zase nezíská podporu vlády Donalda Tuska. A tak zbývá Petr Fiala. Samozřejmě pokud by skončil coby premiér České republiky.

Cesta do náruče ANO

Zásadní je, co by odchod Fialy do Bruselu znamenal pro českou politiku. Současný premiér funguje jako jakýsi svorník pětikoalice, pěti vládních stran. To on prosadil, aby šla koalice Spolu do eurovoleb na jedné kandidátce. To on trval na tom, že ve vládě sedí i Piráti.

Čtěte také

Fiala si jako politolog uvědomuje, že pouze široce rozkročená koalice demokratických stran může konkurovat populistickému hnutí Andreje Babiše. V ODS se ale už dlouho ozývají hlasy lidí, kteří by po příštích sněmovních volbách neváhali vstoupit do koalice s ANO.

Takovému spojení jednoznačně překáží Petr Fiala. Kdyby ODS v eurovolbách neuspěla, kdyby získala skutečně jen křeslo pro Alexandra Vondru a Veroniku Vrecionovou, mohli by tuto prohru Fialovi kritici využít jako páku proti premiérovi – jako šanci, jak se ho zbavit.

Měli by na své straně silný argument, totiž ten, že Fialovi se lépe daří v zahraniční politice než v domácí. Tak proč ho nevyslat na mimořádně vlivný evropský post, kde by mohl naplno podporovat Ukrajinu v obraně před ruskou agresí?

Martin Fendrych

Zní to logicky, ale pro domácí scénu by to dobré a logické nebylo. Odchod Petra Fialy z čela ODS by mohl zastavit snahu zkrotit státní rozpočet, šetřit, nejít populistickou cestou. Mohl by zároveň nastartovat rozpad pětikoalice a posunout ODS směrem k Babišovi.

K tomu jen varovná poznámka. ODS by neměla zapomenout, jak dopadli sociální demokraté, když šli do vlády s Andrejem Babišem. Dodnes se z toho nevzpamatovali. Cesta do náruče ANO je cestou do bezvýznamnosti.

Autor je komentátor Aktuálně.cz.

Spustit audio