Martin Fendrych: Babiš vyrazil na lov voličů Okamury. Láká je na nacionalismus, Orbána a antievropanství

3. červenec 2024

Andrej Babiš (ANO) se doma pouští do války s Tomio Okamurou a jeho SPD. Dělá to oklikou, přes ruku a zdánlivě nepochopitelně. On, maďarský premiér Viktor Orbán a Svobodná strana Rakouska (FPÖ) Herberta Kickla zakládají novou politickou alianci v Evropském parlamentu, oznámili ve Vídni.

Čtěte také

Aby založili vlastní frakci, musejí to stihnout do 15. července a potřebují sehnat europoslance z dalších čtyř zemí. Typově slovenský Smer-SD Roberta Fica a silné francouzské Národní sdružení (RN) Marine Le Penové.

Babiš doma 30. června zveřejnil Vlastenecký manifest pro evropskou budoucnost neboli Manifest Patriotů pro Evropu. Stojí v něm, že se Evropská unie „obrátila proti Evropanům a nyní sleduje zájmy v rozporu s vůlí národů, regionů a malých komunit“.

Hned na začátku čteme: „Instituce, které jsou z velké části neznámé a vzdálené evropským občanům – spolu s mocnými globalistickými silami, nevolenými byrokraty, lobbisty a zájmovými skupinami, které pohrdají hlasem většiny a demokracií založenou na vůli lidu – plánují nahradit národy. Čím? Evropským centrálním státem.“

Čtěte také

Dále čteme, že dělicí čára politiky dnes vede mezi „centralisty, kteří hlásají novou Evropu a vlastenci a suverenisty, kteří bojují za zachování a posílení Evropy národů“. Zaměření je jasné, antibruselské, proti Green Dealu a nesmí chybět, že vlastenci upřednostňují „suverenitu před federalismem, svobodu před příkazy, mír před válkou.“

Mír má přednost před válkou

U toho se zastavme, upřednostňují „mír před válkou“. Co to znamená? Copak dnešní Evropská unie prosazuje válku? To je nesmysl, podsouvání lži. Tím, že EU podporuje Ukrajinu před agresorem, přece nepodporuje válku, Unie jen brání svobodu a evropské země před válkou.

Čtěte také

Duch manifestu je orbánovský, nacionalistický, antievropský. Nese v sobě nevyřčené heslo „Nic než národ“. Tvrdí, že se Evropská unie postavila proti evropským národům.

Když takový manifest zveřejní Babiš, bývalý český premiér, je to drsné. Česko z Evropské unie od začátku těžilo a těží. I holding Agrofert a sám Babiš z ní těžili vydatně. Je to nečistá, nebezpečná „účelovka“.

Nová politická aliance Orbána a Babiše nepoloží projekt Evropské unie na lopatky. Šéf hnutí ANO sází na to, že Patrioti pro Evropu budou mít silný dopad doma. Doufá, že přetáhne voliče Okamury a že se zbaví v podstatě neexistující nálepky „proevropského“ politika.

Martin Fendrych

Babiš pilně „orbánuje“. Původem Slovák, který se dřív chlubil přátelstvím s Emmanuelem Macronem, teď nastoupil antievropskou, nacionalistickou, ale i zřetelně proruskou cestu. Útoky na soudržnost EU vyhovují Rusku, Putinovi. Stejně jako mu vyhovuje Orbán.

Uvidíme, jak se bude Okamura tomuto lovu na jeho voliče bránit. Není nemožné, že při tom obratu k nacionalismu přijde Babišovo ANO i o své původně liberální voliče.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio