Marta – symbol čestnosti a pravdomluvnosti

25. listopad 2022

Psát o zpěvačce, signatářce Charty 77 a milovnici zvířat, je těžké, neboť v roce jejího kulatého jubilea se novináři, publicisté a komentátoři snaží ulovit nějakou novou informaci či myšlenku, ale hlavně ulovit Martu.

Lenka Kopecká zalovila v archivu Českého rozhlasu a našla pro pořad Archiv Plus ukázky, které pocházejí z 60. i 90. let. Obě tato období pro paní Martu byla velmi důležitá.

Čtěte také

Zpěvačka Marta Kubišová v 60. letech odstartovala kariéru a v 90. letech na zlatá šedesátá, řekněme, lehce navázala. Určitě to byla výzva. O tom, jak se rozhodovala, přiblíží i jedna ukázka. „Rozepsat se o Martě by jistě bylo možné, ale nechci vás zaplavit dlouhými řádky… V tomto případě, čím méně tím lépe, neboť podstatnou část uslyšíte v Archivu Plus,“ vzkazuje Kopecká.

Některé písně v 60. letech Marta Kubišová vůbec zpívat nechtěla, jako Volám nashledanou nebo LaPalomu. Pětadvacetiletá nechtěla hrát ani hlavní postavu ve Filozofské historii… Proč? Poslechněte si pořad.

autor: Lenka Kopecká
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.