Marie Benešová: Práce státních zástupců je nepochopitelná a neuchopitelná

6. září 2019
Výrok týdne

Za nepochopitelnou a neuchopitelnou označila ministryně spravedlnosti Marie Benešová nominovaná hnutím ANO práci státních zástupců. V rozhovoru pro Deník N tak reagovala na nejnovější vývoj v takzvané kauze Čapí hnízdo. 

Vysílá prý špatný signál o stavu soustavy státního zastupitelství.

„Pak se tady dovolávají nezávislosti, a když ji mají deklarovat, tak zjišťujete, že je jeden závislý na druhém a je to sešněrovaná hierarchická soustava. A hádají se tady o zákon o státním zastupitelství, mají plnou pusu nezávislosti, ale v podstatě fungují závisle,“ řekla Benešová.

Na začátku tohoto týdne se česká pozornost soustředila na další vývoj kolem Čapího hnízda. V pondělí zveřejnil Deník N informaci, že státní zástupce navrhl zastavit stíhání premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO. Postupně se vyjasnilo, že verdikt nemusí být definitivní, jde zatím o koncept rozhodnutí, který podle běžného postupu posoudí nadřízený orgán.

Městské státní zastupitelství v Praze informaci nepotvrdilo. Uvedlo ale, že žalobce změnil právní názor na kauzu. Právníci obviněných zatím žádné rozhodnutí nedostali. Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana se informace o posunu v kauze Čapí hnízdo neměly dostat na veřejnost.

Výrok týdne analyzují Jiří Jelínek, vedoucí katedry trestního práva Právnické fakulty UK a Petr Honzejk, komentátor Hospodářských novin.

autoři: Jan Burda , Jana Přinosilová
Spustit audio

Související