Ondřej Konrád: Co Andrej Babiš dost možná nevidí

3. září 2019

„Samozřejmě by to nebylo lepší, proč by to mělo jít k soudu, když jsem nic neudělal?“

Tak reagoval v pondělí premiér Babiš na otázku Radiožurnálu, zda by nebylo lépe, kdyby kauza Čapí hnízdo doputovala k soudu a mlha se zvedla. Než aby, dodávám, případ zašel na úbytě rozhodnutím státního zástupce.

Jsou to paradoxy?

Při té příležitosti se vybavuje rovněž druhdy trestně stíhaný vysoko postavený politik, vicepremiér Čunek, nynější zlínský hejtman, ale v roce 2007 také šéf lidové strany. Jíž premiér Topolánek potřeboval mermomocí udržet v koalici.

Čtěte také

Případ Čunka, obviněného z přijetí půl miliónového úplatku (neuměl vysvětlit, odkud pocházely peníze, které uložil na svůj účet v týž den, kdy jej naopak vybrala z banky jistá společnost), byl nakonec nejvyšší státní zástupkyní Veseckou odebrán přerovskému žalobci Obstovi a přikázán jihlavskému Salichovi. Ten pak stíhání promptně zastavil. A vláda pokračovala, KDU-ČSL z ní nemusela uraženě vycouvat, čímž v pádě Čunkovy obžaloby hrozila.

Předchůdkyně Vesecké následně označila několik vysoko postavených funkcionářů i kvůli Čunkově kauze termínem „justiční mafie“. Shodou okolností šlo o dnešní ministryni spravedlnosti Benešovou. Jejíž náhlá jarní instalace do Babišova kabinetu vyvolávala obavy, že nejde o náhodu a má to souvislost s kauzou Čapího hnízda. Takže by s přihlédnutím k případům Čunek a Babiš bylo možno ulevit si s klasikem: „To jsou paradoxy!“ 

Neodbytná otázka

Ale žerty stranou, stejně je třeba čekat, jak státní zástupce Šaroch odůvodní návrh Babišův případ zastavit. A jestli se tím spokojí jeho nadřízení.

Čtěte také

Nicméně premiérova důrazná negace varianty soudního projednávání musí ve veřejnosti vyvolávat neodbytnou otázku, proč by to neměl připustit. Jestliže stále opakuje, že nic špatného neudělal a jde o pustou „účelovku“, nejjasněji to může prokázat vlastně a pouze jen před tribunálem. I kdyby to pro něho znamenalo řadu značných nepříjemností, osvobozující verdikt by byl jeho naprostým triumfem.

A jistě si nikdo nechceme připustit, že by snad šéf veškeré exekutivy neměl v českou spravedlivou justici důvěru. Naopak, logicky se musí každému zdát, že by právě on sám měl o soud usilovat a nad slunce jasněji před ním doložit, jak byl křivě osočen, a šlo o špinavou politickou hru.

Ondřej Konrád

Jenže to Andrej Babiš z nějakých důvodů nechce. Možná dnes nevidí, že bude-li Šarochův návrh akceptován, podezření nad nekalou dotační kličkou se bude vznášet i pozítří. A snad předpokládá, že to jeho voliče nezviklá a ostatní časem zapomenou. Ale kdo ví? Když to navíc není ani zdaleka jediná premiérova patálie?  

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio