Petr Hartman: Trestní stíhání Andreje Babiše zatím pokračuje

2. září 2019
Premiér Andrej Babiš

Gratuluji k zastavení trestního stíhání. Děkuji, ale není k čemu.

Také tímto způsobem by mohla probíhat konverzace mezi prezidentem republiky a premiérem této země. Reálně by odrážela dění v České republice.

Čtěte také

Není totiž pravda, že trestní stíhání Andreje Babiše v tuto chvíli skončilo. Takovéto rozhodnutí zatím nepadlo. Blahopřání Miloše Zemana je tak poněkud předčasné. Pochopitelně za předpokladu, že orgány činné v trestním řízení fungují bez ohledu na přání politiků. Pokud ano, nelze v tuto chvíli předjímat, jaký osud předsedu vlády čeká.

Ještě před několika dny se totiž zdálo, že zamíří na lavici obžalovaných. Na ní se měl zodpovídat z podílu na podvodech kolem dotace pro farmu Čapí hnízdo. Alespoň k tomu směřovala zhruba čtyřletá práce policie a dozorujícího státního zástupce.

Ten za celou dobu nenašel žádnou zásadní okolnost, která by ho přivedla k zastavení trestního stíhání současného premiéra. Proto obhajoval ve sněmovně žádost o souhlas s vydáním Andreje Babiše ke stíhání. Nevyhověl opakovaným návrhům na zastavení trestního stíhání dotčených osob.

Šarochův názorový obrat

Čtěte také

Práce vyšetřovatelů logicky vyústila v návrh na podání obžaloby. Státní zástupce Jaroslav Šaroch, který kauzu Čapí hnízdo celou dobu dozoroval, náhle dospěl k opačnému závěru. Proč? To v tuto chvíli není zřejmé.

Z veřejně dostupných informací nevyplývá, že by se v uplynulých týdnech událo něco zásadního. Neobjevil se nový důležitý svědek, do spisu nepřibyl žádný klíčový posudek, nebo jiný důkazní materiál.

Maximálně se mohla změnit atmosféra kolem celého případu. Například překvapivým koncem ministra spravedlnosti Jana Kněžínka a jmenováním Marie Benešové místo něho. Což se odehrálo v době, kdy policie navrhla státnímu zástupci, aby celý případ posunul k soudu. Ten jí momentálně vyhovět nechce.

Petr Hartman

Uvidíme, jak se k tomuto názorovému obratu postaví Šarochův nadřízený. Pokud stejně, přiblíží se Andrej Babiš výrazně k tomu, aby už nebyl trestně stíhaným člověkem. Zatím jím je bez ohledu na blahopřání prezidenta republiky a na bombastické titulky hlásající konec trestního stíhání premiéra. To dosud pravomocně ukončeno nebylo a ještě nějakou dobu nebude.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.