Došlo k nezákonnému úniku, státní zastupitelství mělo zveřejnit jasný závěr o Babišově stíhání, míní Pospíšil (TOP 09)

3. září 2019

Státní zástupce Jaroslav Šaroch vypracoval v kauze Čapí hnízdo koncept rozhodnutí, které zastavuje trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO). Verdikt ale nemusí být definitivní, teď ho bude posuzovat vedoucí Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila by kauzu, která se týká premiéra, měl rozhodnout nezávislý soud. Záleží prý i na tom, jaké argumenty státní zástupce pro případné rozhodnutí o zastavení trestního stíhání použije.

„Nyní budeme týdny a měsíce čekat na konečné rozhodnutí státního zastupitelství. Z hlediska právního státu a vnímání spravedlnosti – a vědomí toho, že spravedlnost je stejná pro premiéra i pro obyčejné lidi – je ta situace nejméně šťastná,“ míní europoslanec.

Pravděpodobně došlo k nezákonnému úniku. Informace, kdy je pouze koncept rozhodnutí, neměla být zveřejněna. Měl být zveřejněn jasný závěr a fakta k němu.
Jiří Pospíšil

Čtěte také

Odvolává se i na stanovisko Unie státních zástupců, která prý prezentaci celé kauzy popsala jako nešťastnou a žádá Jaroslava Šarocha, aby sdělil své důvody.

Městské státní zastupitelství by podle Pospíšila mělo alespoň některé z nich zveřejnit, jinak vzniká několikaměsíční prostor pro spekulace.

Pospíšil zdůrazňuje, že premiér měl po svém obvinění dočasně odstoupit z funkce. Ze své pozice má totiž vliv na justici prostřednictvím rozpočtu i přes jmenování a odvolávání nejvyššího státního zástupce, který má například právo přezkoumat či zrušit rozhodnutí o zastavení trestního stíhání.

Martyrium pokračuje

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) to ale vidí přesně opačně a premiér má namísto výhod uváděných Pospíšilem spíše nevýhody. „Je podroben obrovskému politickému a mediálním tlaku. Je to až na hranici spravedlivého procesu,“ tvrdí.

V hnutí ANO o tom ještě budeme diskutovat, ale zřejmě si to martyrium musíme dál prožít spolu s premiérem. Jsem připraven na to, že to bude chvilku trvat. Nemá smysl, aby se narychlo vydávalo nějaké rozhodnutí, které pak bude napadáno.
Radek Vondráček

Čtěte také

„Pan Pospíšil sám sobě odporuje. Na začátku řekne, že když jde o premiéra, tak by to mělo být u soudu. A následně dodá, že v právním státě by se mělo měřit všem stejně. Tak se musí rozhodnout, jestli má premiér stejná práva jako ostatní, nebo nějaké zvláštní zacházení,“ podotýká Vondráček.

Premiér podle něj nemá žádný přímý vliv na dozorujícího státního zástupce ani na živý spis. Vondráček připouští, že vláda může odvolat nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, ale ministryně spravedlnosti Marie Benešová už prý slibila, že to neudělá.

Za celým případem, který policie začala řešit v roce 2015, je prý snaha dostat Andreje Babiše z politiky. „V roce 2017 rozhodli voliči, kdy ANO ve volbách získalo téměř 30 % a kauza Čapí hnízdo tehdy byla velice silně medializována,“ připomíná místopředseda hnutí.

autoři: Karolína Koubová , ert
Spustit audio

Související