Petr Holec: Demokracii netestuje Letná, ale Babišovo případné osvobození

3. září 2019

Opoziční politici, aktivisti i nemalá část novinářů to už brala jako hotovou věc: premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše dožene kauza Čapí hnízdo až k soudu.

A ten ho za údajný dotační podvod odsoudí. Skončí proto nakonec v teplákách stejně jako na volebním autobusu Pirátů, který zdobila celá galerie politických vězňů. Teď se ovšem ukazuje, že to celé může skončit jinak. 

Čtěte také

Státní zástupce Jaroslav Šaroch totiž navrhl Babišovo trestní stíhání zastavit, i když jeho verdikt musí ještě potvrdit vedoucí Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím. 

Už teď se ale s případným verdiktem nezávislé justice, s nímž nepočítali, nemůžou smířit opoziční politici ani mnozí novináři, přestože za stejnou nezávislou justici veřejně rádi bojují.

Třeba bývalý šéf STAN Petr Gazdík veřejně lituje, že kauza nedojde až k soudu. A někdejší šéf TOP 09 Miroslav Kalousek na twitteru žalobce přirovnal ke komunistické prokuratuře, zatímco některá média Babišovo osvobození předem zpochybňují, aniž by znala Šarochovy důvody. 

Za demokracii i nezávislou justici

Pro demokracii je to špatná zpráva, ať už kauza Čapí hnízdo nakonec dopadne jakkoli.

Čtěte také

Opozice, novináři i aktivisti obviňují bez důkazů Babiše, že ohrožuje nezávislost justice, když ale vidí, že by náhodou mohla rozhodnout v jeho prospěch, obviní hned i jí. Přitom právě respektování nezávislosti justice dělí demokracii od totality, která obvykle bere justici pod svá křídla jako první. 

Svou reakcí na možný zvrat v kauze Čapí hnízdo navíc opoziční politici jen potvrzují to, z čeho je obviňuje Babiš: a sice, že celou věc prostě jen zneužívají k politickému boji.  

Ještě horší ale je, že podobně jako oni teď nezávislost justice automaticky zpochybňují i novináři, kteří by měli měřit stejným metrem Babišovi i opozici. Přitom tu v dnešní vyhrocené protibabišovské atmosféře dokazuje spíš případné zastavení jeho trestního stíhání, protože ho dávno veřejně odsoudila opozice, média i čtvrtmilionový dav na Letné. 

Čtěte také

Zpráva o možném zastavení trestního stíhání Babiše současně bohužel ukazuje, že odpor k němu nebezpečně smazal hranice mezi opozicí, mnohými novináři a aktivisty, kteří už nějaký čas mluví jedním hlasem. U opozice to samozřejmě nepřekvapí, patří to k její práci. A zvlášť, když Babiše neumí porazit v demokratických volbách. 

Stejně tak to patří i k práci šéfa Milionu chvilek Mikuláše Mináře, z nějž právě trestní stíhání Babiše udělalo profesionálního aktivistu. Novináři by ale přece jen měli za demokracii i nezávislou justici bojovat jinak a sami.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.