Marian Hochel: Napoleon versus Casanova

22. březen 2012
Vstupte!

Čtvrteční pořad Vstupte! nás zavede do města Dux. Právě pod tímto názvem musíte na starých mapách hledat město a zámek Duchcov, kde posledních 13 let svého života strávil Giacomo Casanova jako knihovník. Jak s tímto místem souvisí Napoleon Bonaparte?

Odpověď vám dá Mgr. Marian Hochel, PhD., který přijal pozvání do pořadu Vstupte! s premiérou 15. března od 11 hodin. Povídat si budeme nejen o historii zámku Duchcov a jeho slavných obyvatelích, ale připojíme také výlety do Francie a jejích dějin, které kastelána Státního zámku Duchcov tolik zajímají.

Mgr. Marian Hochel, PhD., absolvoval historii a estetiku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě prací Napoleon Bonaparte a podmínky formování empirového stylu ve Francii. Během studií absolvoval kurz Průvodce cestovního ruchu se specializací na Francii, kde v Lyonu strávil téměř rok na studijní stáži. V té době už studoval obecné dějiny na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně se specializací na Velkou francouzskou revoluci a napoleonské doby. Svou disertační práci Dominique Vivant Denon a Le Style Empire 1802–1815: Reprezentace uměním, politická propaganda nebo kult osobnosti Napoleona Bonaparta? obhájil v roce 2010.

Od 1. ledna 2011 pracuje jako vedoucí správy památkového objektu na Státním zámku Duchcov, který spadá pod územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem. Zkušenosti s památkami sbíral nejen jako průvodce na hradě Červený kameň na Slovensku, ale také jako dokumentátor a správce depozitáře na Státním zámku Buchlovice. Podílel se také na publikaci Československé napoleonské společnosti Bojiště bitvy tří císařů u Slavkova. Průvodce po památkové zóně, která byla podruhé vydána v roce 2011 v rozšířené verzi. Mgr. Marian Hochel, PhD., je členem International Napoleonic Society se sídlem v Montrealu, současně je členem Československé napoleonské společnosti.

Příběh fresky
Snad každá památka v zemi má ve svých dějinách temná místa a Duchcov není výjimkou. Ještě v minulém století byl významnou součástí zámeckého areálu hospitál s kaplí Nanebevzetí Panny Marie. Tato stavba musela ustoupit průmyslu.

Sezóna 2012
V současné době má Marián Hochel za sebou první rok v roli kastelána. Jak tuto dobu hodnotí a jaké plány jsou s areálem spojeny na rok 2012?

Zítřejší Vstupte!:

Do světa popularizace vědy a živočišné říše vás zítra pozve v dalším autorském Vstupte! prof. Stanislav Komárek

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.