„Maďar je obětní beránek, na kterého padla šaškárna kolem povinných roušek,“ myslí si politický reportér

25. srpen 2020

„Rastislav Maďar se stal jakýmsi obětním beránkem,“ komentuje na Plusu odchod epidemiologa z pracovní skupiny při ministerstvu zdravotnictví politický reportér serveru a televize Seznam Zprávy Václav Dolejší.

Zatímco sám epidemiolog Maďar tvrdí, že nechce čelit podpásovým útokům, ministr Adam Vojtěch (za ANO) zase říká, že k ničemu takovému nedošlo. Chybu je podle něj třeba hledat v komunikaci. Jenže členové poradního týmu s médii mluvit nesmí.

Čtěte také

Odchod epidemiologa z pracovní skupiny, která měla na starosti uvolňování karanténních opatření, totiž způsobil kontroverze. Maďar ohlásil, že v poradním orgánu končí, jen pár dní poté, co vláda oznámila pravidla povinného nošení roušek od září – a vzápětí je změnila.

„Zřejmě se cítí zhrzený proto, že tato nesrozumitelná ,šaškárna‘ padla na jeho hlavu. A politik, tedy ministr zdravotnictví, to na něm nechal. Lidově řečeno – udělal z něj pitomce, protože do té doby byl terčem útoků on,“ myslí si reportér Dolejší.

„Vojtěch to na něj hodil“

Rastislav Maďar měl v ministerském poradním týmu už od začátku pandemie na starosti rozvolňování opatření v zemi. Podle Dolejšího patřil spíš ke konzervativním odborníkům, kteří navrhovali přísnější opatření.

Čtěte také

Podle reportéra by měl komunikaci ministerstva navenek obstarávat „přirozeně a logicky politik“.

„Nese odpovědnost. Ministr je ten, který si vyslechne opatření od svých týmů a pak to oznámí veřejnosti. To se stalo – a když to vzbudilo nevoli, tak je od něj nefér, řekl bych nechlapácké, že to s odstupem několika dní hodil na jednoho člena týmu, na jednoho z odborníků,“ vysvětluje Dolejší. 

Centrální řídící tým

Ministr Vojtěch tvrdí, že po dění kolem rozhodování o rouškách „bouchnul do stolu, že není možné, aby fungovaly paralelní pracovní skupiny, které musí spadat pod centrální řídící tým.“

Čtěte také

Reportér připomíná, že existovaly takové skupiny tři a podle Maďara byly propojené. „Ale ten krok, že teď patří pod hlavní hygieničku, je spíše formální. Už to tak fungovalo. Je to přirozené, protože těch odborníků, kteří politikům radili, je celá řada. Ale nakonec museli rozhodnout politici,“ říká. Dodává, že ani odborníci se ne vždy na všem shodli, a to už od začátku pandemie.

Celý rozhovor Jana Bumby si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související