Lidé odloží roušky, tedy až na Prahu a Karvinsko, řekl ministr zdravotnictví Vojtěch

29. červen 2020

Roušky budou povinné i nadále ve zdravotnických a sociálních zařízeních, a to i v agenturách domácí péče. V Moravskoslezském kraji budou roušky stále povinné i u vnitřních akcí nad 100 osob a u činností, které jsou epidemiologicky závažné – například v kadeřnictví. Také v Praze budou lidé muset nosit roušky na vnitřních hromadných akcích nad 100 osob a bude nadále povinné je mít i v metru.

Na většině území republiky nebudou od 1. července povinné roušky.

Má to ale výjimky. „V rizikových regionech musíme být razantnější,“ prohlásil v pondělí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Platí to bude pro Prahu a Moravskoslezský kraj.

Čtěte také

Od 30. června se proto zavádí na Karvinsku a Frýdecko-Místecku přísnější opatření. Ministr Vojtěch oznámil, že tam zakáže například návštěvy nemocnic a sociálních zařízení nebo omezí účast na hromadných akcích. Těch se dosud mohlo účastnit až 500 lidí, teď to bude nejvíc 100. Omezení se týká i koupališť a omezí se i otevírací doba restaurací. 

V celém Moravskoslezském kraji navíc zůstanou povinné roušky uvnitř budov, v hromadné dopravě nebo na hromadných akcích.

Přeshraniční pracovníci v celém kraji pak budou muset předkládat zaměstnavatelům testy na nákazu koronavirem a onemocnění covid-19.

Testovat se v regionu budou také pacienti při hospitalizaci, s výjimkou těch v akutní péčí. Pravidelným testováním znovu projdou i zaměstnanci zdravotnických i sociálních zařízení.

V Praze zůstanou povinné roušky v metru a při hromadných akcích ve vnitřních prostorách

Záznam mimořádné tiskové konference najdete v audiozáznamu. 

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související