Přejmenujme se na Česká roušková, nebo ochráněná republika, navrhuje senátor Žaloudík

20. srpen 2020

Od září se budou v Česku opět povinně nosit roušky na některých veřejných místech. Senátor Jan Žaloudík, který byl zvolen za ČSSD, nošení roušek kritizuje dlouhodobě. „Cokoli tlačíme do hlav mladé generaci, taky musí být nesmírně zodpovědné,“ vadí mu na nových nařízeních.

Původně se měly noušky nosit od 1. září v nemocnicích a zařízeních sociální péče, v obchodech, veřejné dopravě. A také na úřadech, veřejných prostorách, na představeních nebo v restauracích v situacích, kdy hosté zrovna nebudou jíst.

Premiér Andrej Babiš (ANO) vzápětí po tomto oznámení avizoval, že s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) ještě bude o opatřeních jednat – námitky měl hlavně k rouškám ve společných školních chodbách.

Ve čtvrtek odpoledne proto ministr oznámil, že roušky nebudou potřeba ve školách, obchodech, restauracích ani třeba v kadeřnictvích.

Senátor Žaloudík na Plusu k rouškám říká: „Osobně pokládám za nejrizikovější moment, kdy našim dětem bez většího zdůvodnění rostou roušky do hlavy. To bude mít velké psychosociální důsledky pro celou generaci. Taky pak možná budou kontrolovat své maminky a babičky, jestli mají roušky dobře nasazené. Je to docela tragická situace.“  

Čtěte také

A s kritikou pokračuje. „Ministr už ale ten šišatý covidový míč vykopl mimo oblast zdravotnictví. Do oblasti lidských práv, psychosociální až do oblasti klimatu ve společnosti,“ říká senátor a lékař.

Soudí, že zatímco péče o nemocné zůstává na bederech zdravotníků, občané by se měli věnovat otázce, jakou společnost tady doopravdy chtějí.

Plošné roušky?

Spokojený ale není ani další lékař a senátor Peter Koliba (zvolený za ANO; letos kandiduje za Alternativu pro nezávislé kandidáty 2020).

Čtěte také

„Rozhodnutí ministra Vojtěcha mne velice překvapilo. Myslím, že to není úplně racionální. A už vůbec nevidím důvod, proč mají děti nosit roušky ve školách. Jedná se o nejméně ohroženou skupinu,“ říká.

Připomíná, že ani používání samotných roušek není bez zdravotníhorizika – musejí se po určité době měnit. Koliba pochybuje, že na to žáci budou dbát.

„Nemluvě o ekonomických dopadech na rodiny s dvěma, třemi dětmi ve škole, které si denně mají vyměnit dvě tři roušky, které nejsou v zanedbatelných cenách,“ tvrdí Koliba.

Zdůrazňuje, že sám se k plošnému nošení roušek nekloní, smysl prý mají pouze tam, kde je zvýšený výskyt nemocných s covid-19.

Na otázku, jestli jako senátor zvolený za vládnoucí ANO, byl o nových opatřením předem informován, odpovídá: „Bohužel v rámci ANO, ani v rámci vědecké rady jsme se vyjádřit nemohli. Přišlo to celkem překvapivě a nemyslím, že je to úplně racionální.“    

Česká roušková republika

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové snižuje nošení roušek riziko nákazy covidem-19 až pětinásobně.

„Tak budeme chodit s rouškami, abychom bojovali proti všem mikrobům obecně. Změňme název České republiky na ČRR – Česká roušková republika. Nebo na ČOR – Česká ochráněná republika,“ navrhuje s nadsázkou Žaloudík.

Čtěte také

„Tak budeme proti mikrobům bojovat s rouškami na nose. To je věc k diskusi, ale proč jsme si vybrali zrovna SARS-CoV-2? Pak tady bude SARS-CoV-3 nebo SARS-CoV-8,“ tvrdí.

Dodává, že pokud na tom bude celospolečenská shoda a pokud se k tomu vyjádří parlament, tak sice s nošením roušek souhlasit nebude stále, ale podřídí se. „Doporučoval bych, aby se lidé chovali jako loni nebo předloni touto dobou a nic se nestane,“ uzavírá na Plusu senátor Jan Žaloudík. 

Celý duel Martiny Maškové si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Martina Mašková , lup
Spustit audio

Související