Místo dvou týdnů jen deset dní. Základní délka karantény a izolace kvůli koronaviru se zkrátila

24. srpen 2020

Od pondělí se mění pravidla pro karanténu a izolaci související s koronavirem. Pacienti s nemocí covid-19 i lidé, kteří s nimi přišli do kontaktu, budou nově dodržovat desetidenní ochrannou lhůtu. Doposud to trvalo dva týdny.

Aktualizováno: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí oznámil, že nová pravidla pro karanténu začnou platit až od 1. září 2020.

Průměrná inkubační doba se podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví a epidemiologa Romana Prymuly, pohybuje mezi čtyřmi až šesti dny, nad deset jen velmi zřídka.

Deset dní by tak pro karanténu od okolí mělo být dostačující. Kabinet tak rozhodl na základě zkušeností odborníků nejen ze zahraničí. 

Čtěte také

Obavy z toho, že zkrácení nařízené izolace napomůže rychlejšímu šíření nemoci covid-19, má například epidemiolog Roman Chlíbek. Už minulý týden se nechal slyšet, že by se doba zkracovat neměla, protože bezpříznakoví pacienti můžou nákazu dál šířit. 

„Já osobně bych, vzhledem k současné situaci, rozhodně karanténu nezkracoval. Považuji to za minimální interval, kdy se onemocnění může projevit,“ říká Chlíbek. 

Prymula si to ale nemyslí a tvrdí, že pro zkrácení existuje dostatek dat, především ze Spojených států. Ty podle něj prokazují, že riziko nákazy je u bezpříznakových jedinců po desátém dni minimální. Hygienici ale můžou v některých případech karanténu či izolaci prodloužit, nebo zkrátit. 

Karanténa, nebo izolace?

V izolaci jsou lidé, u kterých byla nákaza koronavirem potvrzena testy. V karanténě pak ti, kteří s nakaženým přišli do kontaktu a nákaza u nich nebyla prokázána.

Čtěte také

„Budou tady výjimky u rizikových skupin, kdy na závěr karantény bude vyžadován test. Minimálně u jedinců s oslabeným imunitním systémem,“ řekl Prymlula. K ukončení izolace ale stačí uplynutí desátého dne, a to bez povinného závěrečného testu. 

Pokud ale příznaky přetrvávají ještě na konci desetidenní doby, tak se ochranná doba  prodlužuje a provádí se test. Pokud je negativní, je nemocný propuštěn. Maximální doba v izolaci je 20 dní. „Testuje se totiž i viabilita viru, to znamená, jestli se je schopen dál množit,“ upřesňuje Prymula. 

Celý rozhovor Andrey Kubové a Jana Bumby najdete v audiozáznamu.

autoři: Jan Bumba , Andrea Kubová , lup
Spustit audio

Související