„Lukašenko je křupan. Je ještě horší, než byl Husák,“ tvrdí John Bok

18. srpen 2020

„Byl bych rád, kdyby dosáhli toho, co my. Jenže jejich nynější prezident je přece jen zhovadilejší, než byl Husák,“ hodnotí události v Bělorusku aktivista a zakladatel spolku Šalamoun John Bok v pořadu Osobnost Plus.

Host Barbory Tachecí pokračuje ve srovnání dlouholetého běloruského vůdce Alexandra Lukašenka s normalizačním prezidentem Gustávem Husákem: „Husák byl vzdělaný člověk, sám politický vězen, i když se potom v roce 1968 taky hezky vybarvil. Lukašenko je totální křupan.“

Ruská armáda je prý jako pohyblivý svátek. „Přijde a zas odejde,“ tvrdí Bok.

Cichanouská je v exilu víc platná

O Lukašenkově prezidentské protikandidátce Svjatlaně Cichanouské, která po volbách musela zemi opustit, pak říká: „I když ji vypudili a muselo tam být zastrašování, tak vyzvala armádu a bezpečnostní složky, ať se přidají k lidu, což je síla.“

„Jestliže jí asi řekli, že jí ,oddělají‘ manžela, to si umím představit. Nebo že ,oddělají‘ ji. Tak sbalila kufry, proč by se taky nechala zlikvidovat. Tam (v exilu v Litvě, pozn. red.) je něco víc platná. Hned udělala to, proč šla do voleb, proč chtěla být prezidentkou,“ myslí si Bok. V exilu podle něj spousta lidí odvedla hodně dobré práce – a nakonec se domů vrátili.

Čtěte také

Případné sankce Evropské unie proti Bělorusku podle Boka představitele Lukašenkova režimu nezasáhne. „To je póza, je to jen takové tajtrlíkování,“ tvrdí.

„Když se podíváte na sankce vůči Rusku, které měly nějaký dopad, tak co si z nich Vladimir Putin dělá? Nic. Mělo by to být probíráno třeba přes OSN, to by mělo větší dopad a sílu,“ navrhuje aktivista.

„To jsou instrumenty, které mohou navodit situaci, že i takový arogantní nezbeda, jako je Putin, to může akceptovat. I když nám na Krymu ukázal, že nikoli. A ukázal to i v jiných situacích,“ dodává provokativně.  

EU tady bude opět opatrná

Bok se domnívá, že kdyby došlo k ruské invazi do Běloruska, zachovala by se Evropská unie velmi opatrně. 

„Stejně jako řeší Izrael a fandí Palestincům. To je to, co mi na Unii jako celku vadí, stejně jako u koronaviru, kdy jsme nebyli jeden tým, ale každý si sypal ten svůj píseček,“ tvrdí. 

Čtěte také

Jenže EU nemá v oblasti zdravotnicí žádné společné kompetence. „Já nemluvím o pravomocích, ale o vzájemných vztazích států, které mají být kamarádi, vymýšlejí, jak bránit Evropu. A pak přijde koronavirus a jsou všichni ,hyn‘. Nejen naše vláda, ale i všichni ostatní byli jak amatéři, ťulíkové. Místo toho, aby si pozvali odborníky, kteří se nebojí rozhodnout, tak to bylo jeden čehý a druhý hot. To dělala celá EU,“ dodává John Bok.

Poslechněte si celý pořad Barbory Tachecí. Dozvíte se, proč podle Johna Boka nejsou Češi národem Švejků nebo jak prožíval období nouzového stavu letos na jaře.

Související