Cichanouská bezpochyby vyhrála. Lukašenko si bude muset lidi kupovat, očekává běloruský exulant Jandjuk

10. srpen 2020

O oficiálním vítězství Alexandra Lukašenka v prezidentských volbách pochyboval málokdo. Prezident, který stojí v čele země už od poloviny 90. let, si uškodil hlavně zlehčování koronavirové krize. A čelit navíc musel nebývale přesvědčivé konkurenci.

Běloruský politický exulant Vladislav Jandjuk o oficiálních výsledcích voleb žádné pochybnosti neměl. Ve skutečnosti ale podle něj vyhrála Svjatlana Cichanouská, která stanula ve volbách proti Lukašenkovi.

„Podle všech indicií není pochyb, že vyhrála,“ hodnotí. Odvozuje to z výsledků v okrscích, kde se hlasy sčítaly transparentně.

Ty obrovské fronty lidí, kteří opravdu chtěli volit, nevolili Lukašneka.
Vladislav Jandjuk

„V minulých volbách se hovořilo o tom, že by Lukašenko stejně zvítězil, i když možná s ne tak drtivou převahou. V těchto volbách je to ale jednoznačně jinak. Bylo to vidět už na kampani i na frontách před volebními místnostmi,“ dodává.

Volit ve skutečnosti nešlo

Otevřenost podvodů v rámci letošních voleb byla podle Jandjuka naprosto mimořádná. „Ústřední volební komise už v přípravné fázi hlasování ukázala, že nedovolí nezávislé pozorování, ani kontrolu procesu sčítání.“

Čtěte také

Voliči navíc přináší mnohá svědectví o pokusech znehodnotit lístky protikandidátky tak, aby byly v případě vhození do urny neplatné. Docházelo údajně i ke snahám upřít vůbec možnost hlasovat, uvádí exulant.

A zdůrazňuje: „Volební lístky se nearchivují. Není žádný formální nástroj, kterým by se dala ověřit správnost oficiálních výsledků.“ 

Pokračování protestů?

Bělorusů, kteří si přejí odchod Lukašenka z čela země, je už dnes většina, myslí si Jandjuk. Došlo totiž k celkové únavě společnosti ze stávající situace, k níž se přidala i „naprosto nezvládnutá“ koronavirová krize.

Zda bude nespokojená běloruská společnost pokračovat v protestech i po volbách, se těžko odhaduje, říká host Jana Bumby. O tom, že protestní étos udrží lidi v ulicích, ale spíš pochybuje. Má totiž za to, že od atomizované společnosti lze nějaký kontinuální protest těžko očekávat.

Lukašenko si bude muset začít lidi kupovat.
Vladislav Jandjuk

Události kolem voleb odhalily, jak početná je ve skutečnosti nespokojená část veřejnosti. „Režim na to bude muset nějakým způsobem reagovat. Ta bezprostřední reakce bude velmi tvrdá – bude docházet k tvrdým represím zatýkání. Z dlouhodobého hlediska ale musí dojít k větší vstřícnosti režimu k obyvatelům. A to především v ekonomické sféře.

Poslechněte si audiozáznam celého rozhovoru Jana Bumby s Vladislavem Jandjukem. Mluvili také o tom, co rozděluje běloruskou společnost, nebo o tom, v čem je Svjatlana Cichanouská podobná slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové.

Související