Libor Dvořák: Výsledky běloruských voleb

10. srpen 2020

Jak ukázaly oficiální exit polly krátce po uzavření volebních místností v Bělorusku, staronovým prezidentem se opět stává Alexandr Lukašenko. Tomu první předběžné výsledky sčítání přisoudily zhruba 80 procent hlasů, kdežto jeho hlavní protikandidátce Svjatlaně Cichanovské pouze necelých 7 procent. Nezávislé průzkumy ovšem ukazují čísla zcela jiná.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Jak uvádí na svém Facebooku ruský sociolog Grigorij Judin, nezávislé povolební průzkumy, pokoušející se alespoň zhruba odhadnout skutečný výsledek těchto jistě skandálních voleb, přinášejí výsledek zhruba opačný. Mají samozřejmě plno nedostatků: není zřejmá ani jejich metodika, ani počet dotázaných, ani plno jiných věcí. Jasné ale je, že se chtějí dobrat pravdy.

Čtěte také

Proto je přinejmenším liberální část společnosti přijímá, kdežto oficiálním statistikám jednoduše nevěří. Ať tak či onak, pro pana Judina v běloruských prezidentských volbách zvítězila Svjatlana Cichanovská, a to s asi 70 procenty hlasů, takže hned v prvním kole. Platí ale samozřejmě oficiální výsledky, ať už jich bylo dosaženo jakkoli.

Ženy patří do kuchyně

Pro Alexandra Lukašenka šlo o zjevně nejtěžší prezidentské volby, které od roku 1994 absolvoval. Jeho nervozita byla zcela zjevná, což prokázal třeba i dvakrát odloženým poselstvím o stavu země minulé úterý a tím, jakým dojmem při tomto projevu působil.

Čtěte také

O nedobrém vnitřním pocitu svědčily i jeho výroky věnované hlavní protikandidátce, o níž postupně prohlašoval, že patří do kuchyně, že ženská obecně na výkon tak zavazujícího úřadu, jako je prezidentský, nestačí, až po včerejší křečovité konstatování, že Svjatlanu Cichanovskou za svou hlavní soupeřku nepovažuje.

Ta naopak nejen Bělorusům, ale doslova celému světu předvedla, že se ve správný čas ocitla na správném místě. Jiná věc je, že kdyby se na tomto správném místě ocitl jiný podobně charismatický kandidát, jistě by pochodil také. Důvod je jediný – společnost je Lukašenkem i jeho režimem unavena.

Unavená diktatura

Běloruská opozice se z minulých bojů poučila a v předvolební kampani přišla s řadou nových věcí, především se dvěma kandidáty, kteří ještě nedávno patřili k establishmentu a teď nahradili staré, ale neúspěšné opoziční harcovníky: tedy s bankéřem Viktarem Babarikem a vysokým diplomatem Valerijem Cepkalem. Režim jimi byl tak zaskočen, že je jako prezidentské kandidáty vůbec nezaregistroval a Babarika pro jistotu strčil za mříže, ostatně podobně jako Cichanovské manžela Sjarheje, jehož Svjatlana tak úspěšně zastoupila.

Libor Dvořák, novinář, komentátor Českého rozhlasu Plus a překladatel z ruštiny

Že režim v Bělorusku nic kromě represí k dispozici nemá, převedl hned po zavření volebních místností. Proti masovým protestům okamžitě nasadil omonovce, kteří si v prostředcích věru nevybírali. A totéž se dá očekávat i dnes večer, kdy opozice hodlá vyjít do ulic běloruských měst znovu.

Jinak ovšem průběh předvolební kampaně a výsledek těchto voleb nutí k představě, že podobné zaběhané diktátorské režimy se nakonec musí zhroutit hlavně samy sebou. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související