Lukáš Jelínek: Staňkův osud je dál ve hvězdách

13. květen 2019

Co by to bylo za politický konflikt, kdyby skončil raz dva. Není nad to se v problémech pořádně vyráchat.

Kdyby ministr kultury Antonín Staněk neodvolal ředitele Národní galerie a Muzea umění, jeho jméno by dál skoro nikdo neznal. Sociální demokraté si původně slibovali, že coby někdejší primátor historické Olomouce a proděkan Pedagogické fakulty bude tím nejdůstojnějším reprezentantem demokratické levice na tomto postu.

Ondřej Konrád: Ministr Staněk zatím drží. Ale viklá se

Ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD

Jsou dny, znáte to, kdy si člověk připadá doslova v jednom kole.

Staněk byl dlouho zdrženlivý, věnoval se památkám nebo zdůrazňoval potřebu nezávislosti médií veřejné služby. Už se zdálo, že spekulace o jeho dohodě s Milošem Zemanem, že za skoncování s Jiřím Fajtem se bude těšit otevřené prezidentově přízni, jsou jen ošklivou pomluvou.

Ministr se s ředitelem Národní galerie vyfotil a na sociální sítě napsal, že se fámám o Fajtově odvolání zasmáli. Krátce na to Fajta odvolal – na základě jedné z mnoha ministerských kontrol, nadto ještě před jejím ukončením. Aby zdůraznil, jak hrozné věci odhalila, podal na Fajta trestní oznámení. Jako by to snad mělo být argumentem.

V médiích se zase uchytila informace, že ředitel Národní galerie uzavřel s institucí, kterou vedl, autorskou smlouvu s tučným honorářem. Řadu šéfů regionálních kulturních stánků, kteří šetří, kde mohou, to popudilo. Také jsme se ale dozvěděli, že stejná praxe panuje například v Národním divadle. Bude snad jeho ředitel Jan Burian dalším na ráně? Nezdá se.

Obnovit důvěru umělců v ústavní aktéry

Šéf Národní galerie Fajt podepsal smlouvu sám se sebou na 1,2 milionu. Musel jsem ho odvolat, říká ministr kultury Staněk

Antonín Staněk

Ještě před Velikonocemi odvolal ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. V Interview Plus tvrdil, že to nijak nesouvisí se žalobou, kterou Fajt podal na prezidenta.

Jiří Fajt je možná špatný manažer, v Národní galerii byl i ve sporu s odbory. Normální by však bylo, kdyby ministerstvo kultury za Daniela Hermana, Ilji Šmída i Antonína Staňka své výhrady řediteli průběžně sdělovalo a snažilo se spolu s ním gordické uzly rozmotávat.

Něco podobného lze říct k Muzeu umění. Dá rozum, že se ministrovi nelíbí architektonická zakázka na Středoevropské fórum bez výběrového řízení. Leč právní stránka věci je komplikovaná a i část závěrů ministerské kontroly dává managementu muzea za pravdu.

Kdyby Staněk nespěchal a neohlásil čistky na spěšně svolané tiskové konferenci těsně před Velkým pátkem, kdy nevyšly noviny a lidé měli jiné starosti než politiku, a kdyby hned poté bleskově neopustil Prahu, mohl ještě pár dní věnovat úvahám, jestli svým konáním neškodí resortu, sobě i sociální demokracii.

Ministr kultury Staněk vytýká Národní galerii údajné další problémy v hospodaření

Antonín Staněk

Ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD upozornil na údajné další nedostatky v hospodaření Národní galerie v Praze. Řekl to po dnešním jednání sněmovního podvýboru pro kulturu, kde vysvětloval odvolání ředitele Národní galerie v Praze Jiřího Fajta a šéfa Muzea umění v Olomouci Michala Soukupa. Staněk to zdůvodnil manažerskými a ekonomickými chybami. Ministr dnes poslance upozornil taky na údajné problémy s externími právními smlouvami.

Dvě významné personální popravy krátce před volbami do Evropského parlamentu jsou totiž srovnatelné s hloupým podpisem memoranda o těžbě lithia těsně před volbami do Poslanecké sněmovny. Nejde jenom o to, že proti Staňkovi byly lidmi z kultury sepsány dvě petice a došlo i na demonstrace.

Příležitost nandat to sociální demokracii nevynechal ani premiér Andrej Babiš. Odpor vůči Staňkovi se mu ve dnech, kdy se náměstí plní kritiky ministryně spravedlnosti Marie Benešové, kterou do vlády vyslalo hnutí ANO, docela hodí. S petenty se sešel, připomněl, že s Jiřím Fajtem vždy dobře vycházel a moc si jej váží, a potom už jen dodal, že je na Staňka krátký, poněvadž toho nominovala ČSSD.

Ani Lidový dům nemusí mít situaci plně pod kontrolou. Staněk je jedním z patnácti oranžových poslanců. Kdyby byl odvolán a stavěl se pak na zadní, mohli by mít sociální demokraté ještě vážnější potíže. A tak jej prozatím jen zavázali k vypsání seriózních výběrových řízení a lepší komunikaci s kulturní obcí. To má k definitivnímu řešení daleko.

Lukáš Jelínek

Ale co když přijde po eurovolbách? ČSSD v nich nemá bůhvíjaké vyhlídky. Kdyby se boj o mandáty nevydařil, nabízí se Hamáčkovu vedení obětní beránek. Pro Staňka, připomínajícího však spíš slona v porcelánu, by to byla derniéra. Politický rozměr kauzy by byl vyřešen. Jenže obnovit důvěru umělců v ústavní aktéry je těžší. Proto by na tom měl ministr kultury máknout už teď.

Spustit audio