Lukáš Jelínek: ČSSD a Zeman - italská domácnost

4. březen 2019

Sociální demokraté z průzkumů vyčetli, že voliči chtějí v politice vidět nové tváře prosazující osvědčený program. Podle toho se na víkendovém sjezdu zachovali.

Dali zelenou vedení, jež by šlo klidně označit za progresivistické, které však bude nastolovat a nově interpretovat tradiční program, založený zejména na vstřícné sociální politice pro seniory, zaměstnance, rodiny s dětmi, zkrátka pro ty nejslabší.

Radko Kubičko: Spokojená ČSSD po spokojeném sjezdu. A spokojená vláda

Projevu staronového předsedy ČSSD Jana Hamáčka o stavu strany v úvodu sjezdu přihlížel i prezident Miloš Zeman

Obě vládní strany mají za sebou sjezdy. I když se na nich hodně mluvilo, i o vládě, asi stéblo trávy by neleželo jinak, kdyby se vůbec nekonaly. ANO i ČSSD jsou se svým vládním působením natolik spokojeny, že stranické problémy se odkládají na neurčito.

To, že ČSSD mládne, se dalo vyčíst i ze složení delegátů sjezdu. Přesto jedno z hlavních vystoupení na něm měl čtyřiasedmdesátiletý senior. Jmenuje se Miloš Zeman a je už šestým rokem českým prezidentem.

Překvapil tím, že slíbil sociální demokracii hlas ve volbách do Evropského parlamentu. To by za Sobotkovy éry neučinil, byť stranický program a směřování se nemění.

Přestože mu spíše než o dárek Hamáčkově týmu mohlo jít o varování jeho dosavadnímu oblíbenci Andreji Babišovi, jedná se o gesto, které je pro Lidový dům důležité. A to nejen proto, že bude mít ČSSD problém v eurovolbách uspět a každý hlas navíc se jí hodí.

Kdo s čím zachází, s tím také schází

Sociální demokraté vztahy se svým bývalým předsedou a premiérem, jenž ale pak dezertoval a založil si konkurenční Stranu práv občanů, odjakživa silně prožívají. Občas to působilo dojmem, že si Zeman na Hradě hraje s látkovými panenkami a provozuje rituály voodoo.

Radko Kubičko: Jsme ve vládě. Kdo z vás to má?

Sjezd ČSSD

Legendární a dnes už zlidovělý výrok bývalého předsedy ČSSD Paroubka jakoby nabyl na dalším hradeckém sjezdu této strany na aktuálnosti. I ona má všechno, co ji ostatní strany mohou závidět.

Také se spekulovalo o kartách s tvářemi Zemanových stranických nepřátel, které měly vzniknout poté, co nebyl v roce 2003 zvolen parlamentem za prezidenta republiky. Jisté je, že od té doby se začal chovat pomstychtivě a měl tendenci vymýtit své oponenty ohněm i mečem.

Nejprve si s ním italskou domácnost užili Vladimír Špidla a Stanislav Gross. Jejich nástupce Jiří Paroubek se pokusil o historický smír. Zemi oblétla fotografie ze Zemanovy chalupy v Novém Veselí, kde jej Paroubek navštívil. Byla zima, náledí a oba se dojemně podpírali a vedli za ruce. Harmonie jim dlouho nevydržela.

Nepochodil ani Bohuslav Sobotka. Též on se pokoušel zakopat válečnou sekeru, což v jistém okamžiku například stálo ministerské křeslo Jiřího Dienstbiera. O pár měsíců později na Sobotku mával prezident holí a snažil se jej vmanévrovat do demise.

Být zemanovcem, nebo antizemanovcem znamená nemít v životě důležitější téma. To je hloupé, myslí si nový místopředseda ČSSD Šmarda

Nové vedení ČSSD na sjezdu strany v Hradci Králové

Po víkendovém sjezdu má ČSSD na postech řadových místopředsedů čtyři nové tváře. Ministry Janu Maláčovou a Tomáše Petříčka, poslance Ondřeje Veselého a starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu, hosta Interview Plus Jana Bumby.

Jan Hamáček se již druhým rokem situuje do role Zemanova sympatizanta, ačkoli jejich pohled na zahraniční i domácí politiku je diametrálně odlišný. Odměnou mu jsou Zemanem veřejně vyjádřené sympatie. V nastoupené cestě prezident pokračoval na sjezdu. Otírá se sice o modernisty a ministr zahraničí Tomáš Petříček je mu trnem v oku, leč považuje za vhodné nyní dávat ČSSD najevo svoji přízeň.

Bůh suď, co bude za pár pátků. Zeman je bytost mazaná a nevyzpytatelná. Sociálním demokratům dal například za úkol porazit Piráty, kteří mu momentálně leží v žaludku. Co udělá, když se jim to v evropských volbách nepodaří, což je ostatně dost pravděpodobné? Vytáhne pověstnou hůl na Hamáčka a začne dávat rozhovory o jeho neumětelství?

Říká se, že kdo s čím zachází, s tím také schází. Je nejvyšší čas, aby na pohasínající Zemanovu hvězdu sociální demokraté zapomněli. Zvlášť když je dnes reprezentují třicátníci a čtyřicátníci, kteří usilují o to, aby je třicátníci a čtyřicátníci také volili.

Lukáš Jelínek

Mít úctu k prezidentovi ještě neznamená klanět se mu od rána do večera. Zvlášť když má Zeman mezi přáteli nejen Andreje Babiše, ale i takové kabrňáky jako Tomia Okamuru či Jaromíra Soukupa.

I když teď sociální demokracie z prezidentovy náklonnosti těží, měla by konečně přivyknout životu bez Zemana.

Spustit audio