Lucie Priknerová: Superúterý v USA vzkřísilo Bidenovy šance

4. březen 2020

Superúterý bylo dnem amerických primárek, kdy se rozhodovalo hned ve 14 státech, výsledky tím pádem výrazně naznačily, kdo má v boji o demokratickou nominaci šanci.

Před samotnou volbou souboj opustila želízka v ohni Pete Buttigieg a Amy Klobucharová. Snaživé Elizabeth Warrenové poslední měsíc dochází dech a miliardář Michael Bloomberg, který na koně voleb nasedl později a od počátku smolně, potvrdil, že jeho kandidatura je velkým zklamáním. Superúterý se tak de facto stalo duelem mezi Joe Bidenem a Bernie Sandersem. Pro demokraty to ale není dobrá vizitka.

Čtěte také

Z dosavadních výsledků vyplývá, že bývalý viceprezident Biden ovládl jak demokratické startovní pole v jižanských státech jako Alabama, Tennessee nebo Oklahoma, tak tradičně demokratickou Virginii nebo Massachusetts.

V nerozhodnutých státech, kde se výsledky závěrečného duelu přelévají tu k republikánům, tu k demokratům a je dobré, pokud tam má kandidát silné a aktivní voličstvo, Biden uspěl v Minnesotě a Severní Karolíně, Sanders ovládl Colorado. 

Budoucnost primárek se bude tedy zřejmě odbývat mezi dvěma politickými matadory. Největším pokrokářem s šancí oslovit mladé voliče a vnést do voleb příslib změny je Bernie Sanders. Jenže tento radikál se sliby, které by zatížily státní rozpočet, a extravagantním kladným postojem k ruskému a íránskému režimu je pro mnoho středových voličů nepřijatelný.

Smolný den Donalda Trumpa

Čtěte také

Šance mu tak zřejmě zničí obava demokratů, že by nebyl schopný v závěrečném duelu konkurovat Donaldu Trumpovi. U Bidena zase panuje obava, že by nerozhodnuté voliče nevýraznou kampaní uspal už při debatách a Trump, který by je poté vzbudil, by hlasy sebral. Nejtristnější je ale fakt, že na nominaci Demokratické strany možná bude Bidenovi stačit to, že nikdo kompromisnější se zkrátka nenašel.

Sanders se oproti roku 2016 více zaměřil na afroamerickou mládež a takzvané latinos, a i když jeho podpora od starších voličů z afroamerických komunit je pořád ještě nízká, je vidět, že s etnickými menšinami více pracuje.

Oproti předchozím primárkám, kde u latinos uspěla Hillary Clintonová, chce tentokrát získat jejich hlasy zejména na takových tématech, jako je zdravotnická reforma nebo u mladších hispánců boj proti klimatické změně. Fakt, že Texas, kde je 30 % voličů hispánského původu, získal Biden, ale napovídá, jak těžký tento boj ještě bude.

Čtěte také

Sanders se také více zaměřuje na socioekonomicky znevýhodněné voliče a snaží se více aktivizovat občany kolem ideového základu a to může hrát v jeho prospěch. Pokud by v primárkách uspěl, jeho voliči budou více motivovaní k volbám proti Trumpovi skutečně přijít. Zatímco Biden naopak může ztroskotat v duelu s Trumpem na nižší volební účasti.

Aktuálně může kartami zamíchat také konstelace ostatních kandidátů. Bude záležet na tom, jak dlouho se Warrenová a Bloomberg budou chtít držet v boji. Bloombergovy hlasy by mohly podpořit spíše Bidena. Pokud by odstoupila Warrenová, mohla by to být vzpruha především pro Sanderse.

Nejzajímavější bude teď sledovat, zda se demokraté pustí do dobrodružství a nechají Sanderse utkat se s Trumpem. I když by to byla divácky zajímavá podívaná, liberální středoví demokraté se nebudou chtít připravit o šanci nenáviděného Trumpa sesadit a spíše se pokusí vylepšit Bidenovi image, a to zejména mezi mladšími voliči.

O návratu Bidena na výsluní se hovoří jako o smolném dnu Donalda Trumpa, protože Biden má relativní šanci Trumpa alespoň ohrozit. Jenže Biden nemá Obamovo charisma ani tah na branku jako Clintonová. Pokud se Biden nepustí do boje naplno, Trump může být úplně v klidu.

Autorka je publicistka

Spustit audio