Jiří Pehe: Vyzyvatelem Trumpa bude nakonec nejspíš Biden

4. březen 2020

Volební superúterý, zřejmě nejdůležitější den v maratonu demokratických primárek, zásadním způsobem zvrátilo dosavadní trend, ve kterém si pro nominaci Demokratické strany po prvních primárkách kráčel Bernie Sanders.

Hlasovalo se ve 14 státech, přičemž v deseti z nich, v některých s drtivou převahou, zvítězil bývalý viceprezident Joe Biden, na něhož se po prvních primárkách už moc nesázelo.

Čtěte také

V největším, a pokud jde o počet delegátů nejdůležitějším státě, v Kalifornii, vyhrál sice Sanders, ale jak Biden, tak bývalý newyorský starosta Michael Bloomebrg byli schopní překročit patnáctiprocentní hranici, což znamená, že se delegáti budou poměrně rozdělovat i jim.

Sanders potřeboval, aby, jak původně naznačovaly průzkumy, vyhrál s velkým náskokem on a jeho protivníci na patnáctiprocentní hranici nedosáhli. Pak by bral všech 415 delegátů v tomto státě, což by mu i při úspěších Bidena v jiných státech zajistilo pohodlné vedení v celkovém počtu získaných delegátů.

Velkým překvapením je vítězství Bidena v Texasu, dalším velkém státě, kde měl Sanders v průzkumech dlouho pohodlný náskok. Zejména úspěch Bidena v tomto státě ukazuje na změnu preferencí mezi demokratickými voliči obecně.

Voliči Sanderse

Čtěte také

Po vítězstvích Sanderse v prvních primárkách vypukla v establishmentu Demokratické strany panika. Zejména proto, že navzdory průzkumům (které ukazovaly, že nejen Biden, ale i Sanders by mohli porazit na podzim republikánského prezidenta Donalda Trumpa) se zdálo, že Trumpova kampaň může úspěšně pracovat s nálepkou „demokratického socialisty“, za něhož se Sanders označuje.

I když Sanders ve skutečnosti není o nic více levicový než řada předních evropských sociálních demokratů, panovaly obavy, že republikáni budou v očerňování Sanderse úspěšní. Jeho šance na vítězství navíc také do značné míry závisí na podpoře mladých voličů, u kterých jsou jeho plány na vytvoření státem garantované zdravotní péče, odpuštění dluhů za školné na univerzitách nebo radikální zdanění miliardářů populární.

Jenže, jak ukazují volby v minulosti, k volbám chodí méně než 50 % mladých voličů, takže Sandersova popularita u mladých by na podzim zřejmě nedokázala kompenzovat odliv středových voličů vylekaných tím, co považují v americkém kontextu za levicový radikalismus, jakož i nižší zájem černošských voličů, kteří drtivě podporují Bidena.

Čtěte také

Bidena proto v posledních dnech podpořila řada předních představitelů Demokratické strany. Bylo také zřejmé, že ho bude na nominačním sjezdu podporovat většina takzvaných superdelegátů, což jsou delegáti, kteří reprezentují bez ohledu na primárky právě stranický establishment.

Výsledky volebního superúterý jsou důležité i proto, že Michael Bloomberg, také považovaný za spíše středového demokrata, neuspěl a z primárek zřejmě odstoupí, přičemž se dá očekávat, že podpoří Bidena. Ale i kdyby nakonec v klání ještě nějakou dobu zůstal, je jisté, že nominaci nezíská, přičemž jím získaní delegáti většinově podpoří právě Bidena.

Průzkumy ukazují, že Biden má šanci na úspěch i v primárkách v dalších šesti státech, které se budou konat už příští týden, přičemž zejména ty v Michiganu budou ostře sledované, protože Michigan je jedním ze států takzvaného rezavějícího pásu, ve kterých se budou rozhodovat i volby na podzim.

Jiří Pehe

Dynamika, kterou vytvořilo volební superúterý, teď hovoří jasně pro Bidena. Pokud nakonec získá nominaci své strany, což se zdá být velmi pravděpodobné, bude ale k vítězství nad Trumpem potřebovat přesvědčit Sandersovy voliče, aby šli volit. To nemusí být snadné, protože na rozdíl od voličů ostatních demokratických kandidátů je tvrdé jádro Sandersových voličů silně vyhraněné proti současnému establishmentu v USA, který Biden chtě nechtě reprezentuje.

Autor působí na New York University Prague

autor: Jiří Pehe
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.