Luboš Palata: Sputnikové země EU nejsou očkovací vítězové

21. červen 2021

Vakcinační závod míří v západním světě do druhého kola. V něm začíná hrát zásadní roli věc, která se zpočátku, když se vakcinace spouštěla, podceňovala. Tedy důvěra lidí ve vakcíny proti covidu. Na počátku jakoby bylo úplně jedno, čím se očkuje, hlavně aby se něčím očkovalo. Výrobci nestíhali dodávat, zájem výrazně převyšoval nabídku.

Ani smlouvy nebyly svaté. Jak se ukázalo i na smlouvách mezi Unií a některými výrobci vakcín.

Čtěte také

Této situace využily Rusko a Čína k tomu, aby svými dodávkami vakcín takzvaně kalily vodu. Odmítly dodržet mezinárodní standardy testování a své vakcíny vrhly na trh ve chvíli, kdy byly s testováním tak nejvýše v půlce. A pokud šlo o vysoké standardy požadované Evropskou lékovou agenturou, těm ruští a čínští výrobci prostě nechtěli, nebo neuměli vyhovět.

Informační, diplomatické a politické šílenství se před několika měsíci rozpoutalo především kolem ruské vakcíny Sputnik. Média byla plná spekulací, kam všude Rusko Sputnik dodá, kde všude se bude licenčně vyrábět. Sami Rusové se Sputnikem očkovat nechtěli a počty lidí s vakcínou jsou v Rusku na čtvrtině průměru Evropské unie.

Důvěra občanů v očkování

Ne náhodou první zemí, která přistoupila na ruské podmínky odběru vakcíny, jež by se daly shrnout do sousloví „neptej se a kup“, bylo Maďarsko Viktora Orbána. Důvod byl nasnadě. A nebyla to jen příchylnost Viktora Orbána k Rusku.

Čtěte také

Maďarsko zcela nezvládlo druhou vlnu covidu. Přeskočilo dokonce i Česko jako zemi s nejvyšším počtem obětí covidu na počet obyvatel na světě. Teprve před časem Maďarsko z prvního místa sesadilo Peru.

Maďarsko je i díky Sputniku dnes po Maltě zatím nejvíce proočkovanou zemí EU, ale svůj náskok rychle ztrácí. Protože počet lidí, kteří se nechtějí nechat očkovat, je i v Maďarsku vysoký.

Ještě hůře dopadla další „sputniková země“, tedy Slovensko. Nepochopitelná sóloakce tehdejšího premiéra Igora Matoviče, který Sputnik nakoupil a přivezl na Slovensko bez vědomí koaličních partnerů, končí naprostým fiaskem. Matovičovou demisí, těžkou vládní krizí a naprostým nezájmem Slováků o očkování Sputnikem.

Luboš Palata

Výsledkem je skoro 90 procent nakoupených dávek Sputniku, s nimiž Slovensko neví, co bude dělat. A celkově velice nízký počet lidí, kteří se očkovat chtějí.

Do druhého očkovacího poločasu proto nejdou sputnikové země rozhodně jako vítězové. Důvěra občanů v očkování se získává daleko obtížněji než vakcíny. Díky Bohu, že Česko Sputnik minul.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.