Luboš Palata: Spojené státy mají nemocný volební systém. Jako Uhry před rokem 1918

7. listopad 2020

Demokrat Joe Biden vedl už o miliony voličských hlasů, a ani ve chvíli, kdy zbývaly dopočítat poslední stovky tisíc, nebylo jasné, jestli se stane prezidentem Spojených států a porazí republikána Donalda Trumpa.

Bylo to už potřetí za poslední dvě desítky let, kdy se takováto situace opakovala. Hillary Clintonová před čtyřmi roky porazila Donalda Trumpa o víc než dva miliony hlasů – a to je i na velikost Spojených států prostě jasné vítězství. Srovnatelné například s tím, o kolik porazil v posledních českých prezidentských volbách Miloš Zeman Jiřího Drahoše.

Čtěte také

Podobně zvítězil na celkový počet hlasů v roce 2000 Al Gore nad Georgem Bushem mladším. O tom, že Bush se stal prezidentem, rozhodl rozdíl několika set hlasů na Floridě, navíc zřejmě způsobený nezapočítanými údajně neplatnými hlasy.

Neférový systém

Čtěte také

Zdá se podle všeho, že současný nepřímý volební systém v USA udržuje neférový stav, nejen podle některých komentátorů, ale také podle faktických výsledků voleb stranící voličům republikánské strany. Systém, který se odvolává na historickou tradici, pomáhá vedle podpory federalismu konzervovat stav USA, který ale neodpovídá současné realitě.

Spojené státy nejsou prvním ani posledním státem, kde se něco takového děje. Jsou ale i varovné příklady, k čemu takový systémový volební konzervatismus může vést.

Uherský vzor

Jedním z nám blízkých může být případ Uherska před první světovou válkou. Uhersko mělo natolik velkou autonomii, že mohlo odmítnout všeobecné a rovné hlasovací právo, které bylo zavedeno v rakouské části monarchie, tedy v Předlitavsku.

Cílem uherského systému bylo zvýhodnit maďarskou část voličů v Uhersku natolik, aby národnostní menšiny nemohly v uherském sněmu získat většinu, i když početně většinu obyvatel v Uhersku tvořily. Vytvořilo to mezi „vládnoucím národem“ a nemaďarskými národnostmi takovou propast, že po roce 1918 už ani demokratická astrová revoluce v Budapešti nemohla rozpadu Uher, včetně oddělení Slovenska, prostě zabránit.

I u amerického volebního systému – jeho spravedlnost se už potřetí za velmi krátkou dobu zproblematizovala – je proto na místě přemýšlet o tom, jestli jeho výhody, v podobě posilování federalismu, stále ještě převažují nad nevýhodami.

Luboš Palata

Nevýhodami, kdy některé voličské hlasy mají jinou váhu než hlasy jiné. A kdy může v prezidentských volbách zvítězit někdo, kdo na počet získaných hlasů jednoznačně prohrál. Minimálně by to demagogům a konspirátorům, v jakého se změnil Donald Trump, výrazně ubralo dezinformační munici.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Související