Existuje nebezpečí, že Trumpovi přívrženci nebudou čekat na výsledek a pokusí se rozhodnout na ulici, varuje Rzeczpospolita

5. listopad 2020

Polský list Rzeczpospolita přináší komentář na téma Trumpova požadavku na ukončení sčítání hlasů. Přestože, jak přiznává polský deník, byla ve volbách Trumpova podpora mnohem větší než se čekalo, svým požadavkem prezident překročil pomyslnou červenou čáru.

Čtěte také

Trump na Twitteru napsal: „Snaží se nám UKRÁST volby“, ale tak očividné podrývání fundamentálních zásad demokracie, které říkají, že každý hlas má stejnou váhu, se ještě žádný americký prezident neodvážil, myslí si komentátor.

Americký prezident chce, aby spor řešil Nejvyšší soud, to ale může trvat týdny. Existuje nebezpečí, že jeho přívrženci nebudou čekat na výsledek a místo toho se pokusí rozhodnout na ulici. Takové události by ale měly fatální důsledky pro soudržnost americké společnosti, která je už i tak hluboce polarizovaná. Letos může poprvé část společnosti dojít k názoru, že v čele země stojí uzurpátor.

Následky to bude mít i v zahraničí, varuje Rzeczpospolita. Polsko, jehož bezpečnost závisí na spojenectví s Washingtonem, nemůže klidně přihlížet podrývání základů amerického státu. Není divu, že vztah Německa či Francie k USA je čím dál tím skeptičtější. Spojené státy navíc přicházejí o závažný argument ve střetnutí s Čínou či Ruskem – totiž model státu, který nabízejí zbytku světa, a který má mít vyšší morální úroveň, uzavírá polský deník.

Rozdělená Amerika

Ruský deník Kommersant uveřejnil analýzu povolebního vývoje v USA. Tvrdí, že volby zatím přinesly jedinou jistotu: rozkol společnosti. Ten USA ochromil už před čtyřmi lety, a jen dál roste. Deník si všímá i změny složení Kongresu, protože Američané volili kromě hlavy státu taky třetinu senátorů a novou Sněmovnu reprezentantů.

Čtěte také

Ani tady, konstatuje Kommersant, nedopadli demokraté zrovna slavně. Nedá se ale mluvit o jednoznačném vítězství, protože republikáni si v Senátu stále mohou udržet většinu. Sněmovna reprezentantů sice zůstává demokratická, ale nová křesla strana zřejmě nezíská.

Kdyby vyhrál Joe Biden hrozí, že se stane prvním prezidentem bez loajálního Kongresu, a to za posledních 32 let. Mohlo by to ještě víc oslabit jeho pozici a naději na rázné reformy, o kterých tak rádi mluví levicovější demokraté, nebo rozšířit počet členů Nejvyššího soudu.

Vůdce senátní většiny, republikán Mitch McConnell, který je považován za jednoho z nejvlivnějších lidí ve Washingtonu, by si tak dál podržel moc, kterou podle deníku jistě využije ve prospěch své strany.

Donald Trump se v případě vítězství Bidena stane prvním prezidentem od dob George Bushe staršího, který zůstal v úřadě jen jedno funkční období. Křehké vítězství demokrata však jen potvrdí, že ideologie takzvaného „trumpismu“ – směsi občanského nacionalismu, sociálního konzervatismu a populismu – zůstává ideologií půlky Ameriky. Taky není vyloučeno, že by i po případné porážce mohl mít dál výrazný vliv na americkou politiku, uzavírá ruský deník.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Miroslav Tomek, najdete v audiozáznamu.

autoři: Lukáš Matoška , Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související