Američtí běloši ztrácí své pozice. Trump jim dal poslední šanci, která ale nevyjde, věří americký spisovatel

5. listopad 2020

Souboj o Bílý dům neskončil v obvyklém čase jasným vítězem. „Situace je poměrně jasná. Demokrati z nějakého důvodu volí víc poštou, tento rok zvlášť kvůli pandemii, naopak republikáni preferují volit osobně 3. listopadu. Proto prezident Donald Trump už od léta varuje, že se nemají přijímat a počítat hlasy zaslané poštou, protože ví, že budou převážně pro demokrata Joe Bidena,“ podotýká americký spisovatel českého původu Mark Slouka.

Navzdory předvolebním průzkumům se během sčítání zprvu zdálo, že Trump obhájí svůj mandát, situaci ale změnily korespondenční hlasy, díky kterým se do vedení dostal Biden. A je stále pravděpodobnější, že o výsledku budou nakonec rozhodovat soudy.

Čtěte také

Administrativu Donalda Trumpa označuje Slouka jako okupaci, ze které nyní mají Američané možnost se osvobodit. Ministra spravedlnosti Williama Barra dokonce spisovatel přirovnává ke komunistickému ministru Alexeji Čepičkovi, který prý měl přiznat, že je ochoten porušit zákon, kdykoli si to vyžádá politická situace.

„Oni ohrožují všechny principy, na kterých je Amerika postavená. Abraham Lincoln před 160 lety řekl, že jestli má Amerika skončit, tak může skončit jedině sebevraždou,“ připomíná esejista.

Ta stará skupina bílých voličů slábne a drží se zuby nehty. Trump jim dává tuhle poslední šanci. Ale to nevyjde.
Mark Slouka

Jde prý o nejdůležitější volby od Lincolnových dob. Tytéž faktory, které tehdy vedly k americké občanské válce, podle něj stále existují. „Ano, už to není jen otázka Jihu a Severu. Ale Jih se dnes znovu vyvíjí jako bašta republikánů a rozdělujeme se,“ poznamenává Slouka.

Čtěte také

Podle českého velvyslance ve Spojených státech Hynka Kmoníčka se zdá, že jedna část americké společnosti chce žít v Americe, která už není, a druhá v té, které ještě není. A málokdo se smiřuje s tím, jaká je Amerika nyní.

„To je absolutně trefná charakteristika. Amerika se mění a bílí ztrácí svou pozici, naopak sílí menšiny. Tak naše společnost fungovala vždy, ale nyní ta stará skupina bílých voličů slábne a drží se zuby nehty. Trump jim dává tuhle poslední šanci. Ale to nevyjde,“ věří.

Paradox Trumpových voličů

Slouka kritizuje Trumpa za celkovou nekompetentnost, která se prý nejnověji projevila v řešení pandemie koronaviru, a za porušování ústavnosti.

„To, že jsme Trumpa zvolili poprvé, byla katastrofa. Kdybychom ho zvolili podruhé, bylo by to nepředstavitelné. Kdyby měl další čtyři roky, nejsem si vůbec jistý, že by poté odešel. I jiné země se v minulosti musely vypořádat se svými demagogy, nyní je náš čas,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Celá řada republikánů má prý hrůzu z toho, co se stalo s jejich stranou. „Trump není republikán. Před lety se nechal slyšet, že pokud by někdy kandidoval na prezidenta, tak za republikány, protože to jsou ‚idioti‘,“ tvrdí Slouka.

„Jestli Biden vyhraje, to do značné míry i díky republikánům, kteří jsou na naší, tedy demokratické straně,“ míní spisovatel a oceňuje přitom takzvaný Lincoln Project, který založili současní a bývalí členové Republikánské strany s cílem zabránit znovuzvolení Donalda Trumpa.

Trump imponuje těm, kdo mají vztek, život jim nevychází podle jejich představ a mají v sobě nenávist.
Mark Slouka

Proč se ale současnému prezidentovi podařilo oslovit tolik Američanů? „Je to showman, což na některé lidi působí, a imponuje těm, kdo mají vztek, život jim nevychází podle jejich představ a mají v sobě nenávist. Je to třeba můj bratranec, Trump mu umožňuje dát tu svou nenávist najevo,“ popisuje.

Mark Slouka

„Je záhadou, že lidé, kteří nejvíc trpí pod touto administrativu, na těch Trumpových shromážděních nejvíce jásají. Nemají dostupnou zdravotní péči, ale mávají Trumpovou vlajkou,“ podivuje se Slouka nad tím, proč tyto frustrované voliče nedokáží oslovit spíše levicoví demokraté.

Poslechněte si celý rozhovor v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související