Luboš Palata: Polsko bouchlo do stolu. A uvolnilo cestu Leopardům na Ukrajinu

24. leden 2023

Jedno se musí současné polské vládě Práva a spravedlnosti nechat. V otázce Ukrajiny měla pravdu, připravila Polsko na současný vývoj asi nejlépe ze všech evropských zemí, Rusku a celému prostoru věnovala pozornosti, jako v Evropě nikdo jiný. A navíc většinou Poláci mají v tom, co říkají a požadují, pravdu. A přes své někdy brutální způsoby dosahují výsledku, který by v diplomatických rukavičkách trval tak dlouho, že by to Ukrajina, bránící se ruské agresi, nemusela vydržet.

V současnosti je na stole otázka dodávek západních tanků Ukrajině. Má-li mít Ukrajina nejen šanci udělat nějakou jarní ofenzívu, ale možná jen ustát očekávaný jarní ruský nápor, potřebuje dodávku co největšího množství těžkých západních zbraní. S tanky na prvním místě.

Čtěte také

Postsovětská téčka ze skladů v bývalém východním bloku už došla. Pro představu teď pro Ukrajinu v Česku opravují a upravují tyto bývalé sovětské tanky dovezené až z dalekého Maroka. Jediným moderním tankem, který se v současnosti v Evropské unii v dostatečném množství vyrábí a je v dostatečném množství zastoupen v armádách evropských členů NATO, je německý Leopard.

Jeho dvojková řada představuje špičkový tank, který by mohl v dostatečném množství přinést Ukrajině rozhodující výhodu na bojišti. Jenže zatímco jeho předností je německá kvalita, jeho základním problémem je to, že je právě německý.

Uděláme správnou věc

Německo ušlo za poslední rok od počátku ruské invaze velký kus cesty. Berlín nejdříve pomáhal Ukrajině jen helmami a obvazovým materiálem, postupně přišla bývalá východoněmecká výzbroj a výstroj. Pak protiletecké Gepardy a dnes už i baterie Patriotů. Na tradičně pacifistickou zemi docela pokrok.

Čtěte také

Jenže z pohledu Polska a hlavně Ukrajiny pokrok příliš pomalý. Je to dnes Německo, které nechce Ukrajině dodat tanky Leopard, a dokonce brání jiným zemím, aby je tam reexportovalo.

A tady přišel správný postoj Polska. Když jednání s Německem nikam nevedlo, nikdo úplně neví, proč se Němci staví na zadní, řekl polský premiér Mateusz Morawiecki, že když nedostane Varšava zelenou z Berlína, nebude na německý souhlas čekat. A dodá Ukrajině tanky Leopard ze své výzbroje sama. „Uděláme správnou věc,“ řekl premiér Morawiecki. Výrazně tím posílil ty německé politiky, kteří Ukrajině tanky dodat chtějí. Což jsou v podstatě všechny demokratické strany, s výjimkou sociálních demokratů kancléře Olafa Scholze.

Luboš Palata

A ejhle, po polském bouchnutí do stolu se ledy pohnuly. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková uvedla, že proti reexportu Leopardů na Ukrajinu Berlín nic namítat nebude. Takže snad se díky Polákům Ukrajina německých tanků dočká. A snad jich bude dost a snad to bude dokonce i včas.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.