Luboš Palata: Polská vládní koalice se rozpadla, ale k jejímu pádu může být ještě daleko

13. srpen 2021

Po loňských prezidentských volbách, které sice skončily velice těsně, ale přesto potvrdily další pětiletý mandát provládního prezidenta Andrzeje Dudy, se objevily názory, že v příštích letech bude osud polské demokracie záležet na lidech uvnitř vládnoucí Sjednocené pravice. A především na místopředsedovi vlády a vůdci umírněné pravicové strany Dohoda Jaroslawu Gowinovi.

Čtěte také

Gowin o sobě dal totiž vědět už před loňskými prezidentskými volbami. Tehdy si vynutil jejich odložení z původního termínu uprostřed nejtěžší covidové krize a zajistil tak jejich regulérnost. Nyní se opět postavil proti dalšímu legislativnímu výstřelku dominantního Práva a spravedlnosti Jaroslawa Kaczyńského. Ten se stal známým pod jménem „Lex TVN24“.

Jde v něm o nejvlivnější soukromou televizi vlastněnou americkou korporací Discovery. Zákon z pera Práva a spravedlnosti chce zakázat, aby média v Polsku mohla být vlastněna firmami ze zemí mimo evropský hospodářský prostor.

Ovládání médií

Čtěte také

Po ovládnutí regionálních deníků státním koncernem PKN Orlen je to další krok k „orbanizaci“ polského mediálního prostoru. V něm zatím, ani po letech své vlády, totiž nemá Právo a spravedlnost kontrolu nad většinou médií. To Kaczyńskému a jeho straně komplikuje situaci, a to přesto, že z veřejnoprávní televize a rozhlasu udělal už dávno služky své vlády.

Předseda strany Dohoda Gowin se proti zákonu, proti němuž se vedle Evropské komise ohradily i Spojené státy, zásadně postavil. A tentokrát i za cenu toho, že byl odvolán z postu vicepremiéra vlády. Jeho strana Dohoda pak před hlasováním o zákonu oznámila vystoupení z vládní koalice. Sjednocená Pravice se tak rozpadla a ztratila většinu v Sejmu.

Menšinová vláda

Jaroslaw Kaczyński však opět ukázal své politikářské schopnosti, a když nenašel hlasy u opoziční ultrapravicové Konfederace, našel je v malé populistické straně Kukiz 15. „Lex TVN24“ byl pak v Sejmu nakonec přijat, byť až po opakovaném hlasování.

I když se kabinet Práva a spravedlnosti stal v tuto chvíli menšinovou vládou, je ještě předčasné hovořit o tom, že kabinet řízený takzvaně ze zadního sedadla Jaroslawem Kaczyńským v dohledné době končí. Právo a spravedlnost navíc stále vede volební průzkumy. A to i přes oživení opozice, kde se do čela Občanské platformy vrátil Donald Tusk.

Luboš Palata

Polsko čeká ještě tvrdý politický boj o udržení demokracie a odstavení stále více autoritářského Práva a spravedlnosti od moci. Poslední události však dávají naději, že režim orbánovského typu se v Polsku nastolit nepodaří. Lze tak konstatovat, že demokracie to ve střední Evropě má sice těžké, ale ještě stále žije. A to i díky lidem, jako je Jaroslaw Gowin.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Související