Tusk se do Polska vrátil porazit Kaczyńského. Moc šancí ale nemá, tvrdí v komentáři Rzeczpospolita

23. červenec 2021

Lídr polské Občanské platformy Donald Tusk má příliš slabou pozici, soudí komentátorka listu Rzeczpospolita. Bývalý premiér se před necelým měsícem vrátil z Bruselu do Polska s cílem porazit svého úhlavního nepřítele Jaroslawa Kaczyńského. Za tímto účelem vystřídal v čele platformy Boryse Budku. Nestalo se tak ale po standardním hlasování, a to přijde Tuska draho, očekává komentátorka.

Tusk se přitom vyhnul otevřenému střetu se svým stranickým konkurentem, primátorem Varšavy Rafalem Trzaskowským. Na jednu stranu je ve straně klid, na druhou stranu mu ale chybí legitimita.

Čtěte také

Tuska to může oslabit i při vyjednávání o případné předvolební koalici. V době svého politického vzestupu před 16 lety takové věci řešit nemusel, navíc byl mladší a dravější. Dnes může nanejvýš vybojovat zpět ztracené pozice – na to musí mít v zádech jasnější podporu. 

Rozhodně pak nestačí mít na vizitce funkce, které Tusk vykonával po dobu svého působení v Evropské unii. Se svou kariérou předsedy Evropské rady nebo lídra Evropské lidové strany na Poláky příliš velký dojem neudělá, píše v komentáři list Rzeczpospolita.

Merkelové se do bilancování zatím nechce

K letnímu programu německé kancléřky Angely Merkelové patřila v posledních letech tradičně speciální tisková konference. Za 16 let ve funkci to tak pro ni byla rutina – a pro novináře příležitost zeptat se na cokoliv. Ve čtvrtek tak došlo kromě aktualit i na bilancování, popisuje server ZEIT Online

Čtěte také

Kancléřka se vzpomínkám zatím brání. Spíš vyhýbavě proto odpovídala na otázky, jako jestli jí bude kancléřství chybět. Příliš se nechtěla vracet ani ke svému východoněmeckému původu. Její strana má těžiště spíš v západním Německu, a tak Merkelová dětství v NDR nikdy příliš nezdůrazňovala. Naopak dávala najevo, že vždycky chtěla spíše stavět mosty mezi Východem a Západem. 

Když ale došlo na otázku, jestli je západní demokracie v ohrožení – přišla obšírnější odpověď. Klíčové podle Merkelové je, aby spolu obě strany sporu vždy dokázaly hovořit. Kompromis není ničím špatným – naopak je symbol demokratického dohadování.

S uměním kompromisu má šéfka CDU za 16 let vládnutí dost zkušeností. A nezapře v sobě ani kariéru vědkyně, když znova varovala před hrozbou, kdy vládnou emoce a pocity.  Se stejným krédem – fakta na prvním místě – se Merkelová snažila vždy řešit i koronavirovou krizi.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiu.

autoři: Ondřej Elbel , lup
Spustit audio

Související