Luboš Palata: Polský příklad varuje. Buďme trpěliví a uvolňujme jen pozvolna a pomalu

29. březen 2021

Asi si všichni vybavíte záběry z polských sjezdovek před jedním či dvěma měsíci, když tady v Česku jsme si mohli o něčem podobném nechat jen zdát. Celá rodina jednoho mého polského přítele takto strávila na polských sjezdovkách celý týden jarních prázdnin.

A na jeho Facebooku jsem mohl vidět fotografie lyžařských bufetů a restaurací, které tady v Česku připomínali nedostižnou lyžařskou fantazii. V Polsku relativně normálně dlouhé týdny fungovaly i další věci, které nám v Česku byly už měsíce zapovězeny, holičem počínaje a nákupními centry s otevřenými obchody nekonče.

Čtěte také

Jenže Poláci, zdálo se, mohli mít na něco takového nárok, protože čísla počtu nakažených, lidí hospitalizovaných v nemocnicích a také úmrtí na covid byla od těch katastrofických českých velice vzdálena. Poměrně slušně také v Polsku probíhalo očkování, jeden čas byla Varšava jedním z evropských lídrů. A jak mi vyprávěli moji čeští známí žijící v Polsku, systém registrace do vakcinačního systému byl asi tak desetkrát jednodušší než ten, který máme tady v Česku.

Dnes už je mnohé jinak. Polsko zažívá další vlnu koronavirové pandemie s nárůstem počtu úmrtí až někam k pěti stovkám, polské zdravotnictví, výrazně podfinancovanější než to české, bylo velmi rychle na hraně svých kapacit ohledně péče o pacienty s těžkým průběhem covidu.

Netrpělivost může stát životy

Varšavské vládě nezbylo nic jiného než se vrátit k opětovnému zavírání společnosti a stále tvrdšímu lockdownu. V katolickém Polsku o to nepříjemnějšímu, že Velikonoce, tento nejvýznamnější křesťanský svátek, který je Poláky skutečně prožíván jako náboženský vrchol roku, spadnou do tohoto lockdownu také.

Čtěte také

Pro nás, kteří jsme na tom stále o dost hůř, než jsou Poláci, z toho plyne jedno důležité ponaučení. I poté, co se doufejme naše covidové statistiky výrazně zlepší, musíme vydržet a rozvolňovat opravdu s rozmyslem a pomalu. Protože nebylo by nic horšího než dát lidem nějakou rychlou naději a pak zase tahat za záchrannou brzdu. A opět tu mít nemocnice na pokraji kolapsu a každodenní stovky a stovky mrtvých.

Luboš Palata

Neboť současná, v případě Česka už čtvrtá vlna pandemie, musí být konečně tou poslední. V kombinaci s očkováním, ústupem viru vlivem teplého počasí a promyšleným, pozvolným uvolňováním by se nám to mohlo konečně podařit. Bude to však vyžadovat hlavně trpělivost nás občanů. Naše netrpělivost může totiž stát životy ještě mnoha z nás.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio