Luboš Palata: Lotyšsko bude mít euro

30. prosinec 2013

Nový rok přinese dvěma miliónům Lotyšů jednu příjemnou změnu. Na výplatních páskách se jim výplaty zvýší o víc než čtyřicet procent. Důvodem pro tuto změnu, kterou tady v Česku z nás obyčejných smrtelníků zažil v posledních letech jen málokdo, je přechod Lotyšska z národní měny lat na euro.

Lotyšský lat byl po minulých dvacet let nejen jednou z nejstabilnějších, ale také nejtvrdších měn v celé Evropě. Jeho tvrdost umocňovalo ještě to, že lotyšské mince byly jedny z nejdrobnějších, které jsem na svých cestách světem potkal. A vzhledem k jejich hodnotě téměř čtyřicet korun za jeden let se jednalo zřejmě o světový rekord.

Tvrdá měna ale sama o sobě nepřináší bohatství. Lotyši byli a stále ještě jsou třetím nejchudším státem Evropské unie. Před pěti lety se zdálo, že to brzy může být jinak, ekonomika rostla víc než deset procent za rok a s tím i mzdy. Pak se ale hospodářství zhroutilo, padlo o dvacet procent dolů, tedy až někam před zlatá léta. Za poslední roky se to opět rychle zlepšuje, takže už hospodářství je na předkrizové úrovni roku 2008. Statisíce Lotyšů a Lotyšek však raději vzali nohy na ramena a hypotéky na své byty v Rize nebo Jurmale platí raději ze svých britských, irských či německých platů.

Lotyšský příběh je však přesto příběhem naděje. Lidí už poslední rok přestalo ubývat, díky euru možná najdou Lotyšsko na mapě další zahraniční investoři a to, že se Riga na rozdíl od Prahy stane součástí jádra Evropské unie, přinese ne tak úplně malé zemi na břehu Baltického moře další body. Riga také v příštím roce bude dalším městem kultury Evropské unie, což je titul, který překrásnému historickému městu s německými hanzovními kořeny sluší. Lotyšsko je také země, která zůstává lotyšská, přestože téměř polovina jejích obyvatel se považuje za "ruskojazyčné", mnoho z nich přímo za Rusy. Určitou nadějí pro budoucnost však je, že většina těch mladších se už považuje za lotyšské Rusy, mluví lotyšsky a je v neposlední řadě ráda, že jsou součástí Evropské unie.

Samozřejmě, že toho prvního ledna se v Lotyšsku nestane zázrak a se zvětšenými sumami na výplatních páskách Lotyšů se zvýší i cenovky v obchodech, zvětší se čísla na jídelních lístcích, či sumy za cestování, nebo mobilní telefony. Laty pouze zmizí a přijde stále více celoevropské euro.
Lotyšsko se nikam neposune, zůstane dál zemí na hranici Ruska a Evropy, krajem lesů, jezer, dlouhých pláží u studeného moře, státem, který má stále více společného se Švédskem, než s naší střední Evropou. Lotyšsku a Lotyšům lze euro a jejich vůli patřit k Evropě ale jen závidět. Já osobně věřím, že v tom blížícím se novém roce, je v této vůli být Evropany, my Češi alespoň trochu napodobíme.

autor: pal
Spustit audio