Luboš Palata: EU by se měla ve sporu s Čínou postavit na stranu svobody a demokracie

8. srpen 2020

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo zahájí v pondělí cestu po Evropě. Vedle Polska bude jeho druhou klíčovou zastávkou Praha.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Zatímco ve Varšavě bude hlavním tématem přemístění části amerických jednotek z Německa do Polska, v České republice čeká Pompea především jednání o Číně. Ve vztahu k ní přednesl Pompeo na konci července zásadní projev, ve kterém se snažil vyburcovat dnešní západní demokratický svět ke společné obraně proti hrozícímu nebezpečí.

Čtěte také

To podle něj pro nás představuje komunistická diktatura v Číně. „Čína je v současnosti stále autoritativnější doma a agresivnější ve své nevraživosti vůči svobodě všude jinde,“ uvedl mimo jiné Pompeo. A dodal větu, která možná vstoupí do dějin: „Pokud svobodný svět nezmění komunistickou Čínu, komunistická Čína změní nás.“

Ideologická válka

Česká republika nežije ve vzduchoprázdnu a vedle Severoatlantické aliance je i součástí Evropské unie. Ta se připravuje na polovinu září, kdy se má uskutečnit summit lídrů zemí EU a čínského prezidenta. Šéf bruselského think-tanku EU-Asia Centre Fraser Cameron tvrdí, že zatímco Spojené státy vedou s Čínou cituji „ideologickou válku“, Evropská unie se podle Camerona snaží uchovat s Pekingem vztah založený na spolupráci v oblastech, kde je to stále možné.

Čtěte také

Unie má před očima především vizi ekonomického zotavení po bezprecedentním hospodářském propadu v důsledku koronavirové nákazy. A Cameron cituje jednoho nejmenovaného vysokého představitele EU, který prohlásil, že přes zjevnou čínskou likvidaci demokratické autonomie Hongkongu a další ústup Číny od dodržování lidských práv nevidí Unie jinou možnost než v současné krizi s Čínou úzce spolupracovat.

Export na prvním místě?

K tomu jeden údaj. Z Číny pochází pětina veškerého dovozu do Unie, ale do Číny míří třetina celého unijního exportu. V případě Česka je to sice trochu jinak, dokonce tak, že Česko vyveze víc na Tchaj-wan než do pevninské Číny. Na druhé straně, české firmy jsou ale na evropském exportu do Číny závislé jako subdodavatelé především německých koncernů, pro které je čínský trh z exportního hlediska klíčový.

Je si však třeba uvědomit dvě věci. Naše současné obrovské problémy mají původ v Číně, odkud přišla koronavirová nákaza. A byla to Čína, která v počáteční fázi neudělala dost, aby okolní svět uchránila před touto vražednou pandemií.

Luboš Palata

A za druhé je třeba dodat: Ano, s Čínou USA možná vedou ideologickou válku, ale tou ideou, kterou hájí, je náš demokratický, svobodný svět. To je hodnota, kterou by Evropská unie a Česko měly hájit také. A měla by pro nás být na prvním místě. Rozhodně nad tím, kolik toho do Číny vyvezeme nebo nevyvezeme.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Související