Luboš Palata: Dlouhý odklad brexitu ochrání Británii samu před sebou

10. duben 2019

Další termín brexitu, další odklad a další summit Evropské unie.

Není divu, že mnoha evropským politikům už dochází s Theresou Mayovou a jejími tanečky kolem odchodu a neodchodu Velké Británie z Evropské unie trpělivost.

Jan Jůn: Dovede sněmovna opravdu Británii ke kompromisu?

Brexit

Ani druhé kolo sněmovnou zahájeného tzv. „indikativního hlasování“ nepřineslo v pondělí jasno ohledně většinové shody poslanců a bylo by už opravdu načase kompromis nalézt.

A že jen tak nechtějí podepsat britské premiérce Mayové bianco šek na prodloužení do Londýnem opětovně požadovaného 30. června. Byť tentokrát Británie přislíbila, že se v případě nutnosti zúčastní i voleb do Evropského parlamentu na konci května, pokud v té době ještě bude země stále v EU.

Popravdě, kdyby s tímto logickým požadavkem souhlasila Mayová už v březnu, nemusel by se dnešní mimořádný summit Evropské rady vůbec konat, protože by jí to šéfové států a vlád zbylých 27 zemí v klidu odsouhlasili.

Teď je ale situace jiná, nervozita roste s tím, jak se stále víc ukazuje neschopnost Mayové dobrat se v britském parlamentu dohody, která by umožnila spořádaný rozchod s EU, tedy odchod s dohodou.

Oddechový čas

Jan Jůn: Začal opět „rozhodující“ týden pro brexit

Brexit

Kolikrát už bylo možné o brexitu tvrdit, že právě teď začíná pro něj ten „klíčový, rozhodující, kritický, nejzávažnější“ týden.

Je však třeba udržet nervy na uzdě. A to i v případě českého premiéra Andreje Babiše. Česko patří dlouhodobě k nejvstřícnějším zemím Evropské unie, co se řešení problémů Velké Británie s brexitem týče.

A to přesto, že nápady pana premiéra Babiše, aby Británie uspořádala ještě jedno referendum a v Evropské unii nakonec zůstala, jsou v dnešní britské realitě jen zbožným přáním.

Ale ani český premiér by neměl na středečním summitu odkývat Mayové její plán. Protože je to plán, kterým Británie ohrožuje samu sebe. V turbulentní politické situaci a za právního stavu, kdy je ke každému dalšímu odkladu brexitu třeba jednomyslnost všech členských států, je totiž Mayovou navrhované další „miniprodloužení“ brexitu strašně nebezpečné.

Petr Dudek: Brexit s románem v ruce

Brexit

Už se vás někdo zeptal: chápeš, proč Britové odcházejí z Evropské unie? Zrovna oni? Nejspíš ano, klademe si tyto otázky v poslední době často.

Hrozí, že když se z různých důvodů jeden stát postaví na zadní a další prodloužení už neschválí, tak Británie z unie neodejde, ale bude doslova na hodinu vyhozena. Se všemi velmi vážnými ekonomickými i politickými důsledky, také pro unii, ale především pro Británii.

Český premiér, polský předseda vlády, německá kancléřka a další přátelé Británie by měli Therese Mayové vysvětlit, že nic jiného, než dlouhý odklad není pro Británii bezpečný.

Luboš Palata

A že už si všichni, jak v Británii, tak ve zbytku Evropské unie, potřebujeme s brexitem vybrat oddechový čas. Protože i u brexitu platí, že je lepší pozdě, ale dobře, než rychle, unáhleně a úplně špatně. I Česko by se proto mělo pokusit svým hlasem Británii ochránit. Aby si sama neublížila víc, než je to nutné.

Autor je redaktorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio