Jan Jůn: Začal opět „rozhodující“ týden pro brexit

8. duben 2019
Brexit

Kolikrát už bylo možné o brexitu tvrdit, že právě teď začíná pro něj ten „klíčový, rozhodující, kritický, nejzávažnější“ týden.

A dnes jsme znovu ve stejné, až téměř tragikomické situaci a za stejného napětí, jako koncem března, neboť v pátek opět hrozí odchod z unie bez dohody.

Jan Jůn: Dovede sněmovna opravdu Británii ke kompromisu?

Brexit

Ani druhé kolo sněmovnou zahájeného tzv. „indikativního hlasování“ nepřineslo v pondělí jasno ohledně většinové shody poslanců a bylo by už opravdu načase kompromis nalézt.

Říká se tomu tvrdý brexit, ale jeho zastánci jej nazývají přechodem na pravidla Světové obchodní organizace. V neděli jej opět označila v televizi BBC za „nejlepší“ formu odchodu vůdkyně konzervativců ve sněmovně Andrea Leadsomová - stále rivalka premiérky - a to samé tvrdí její skupina tvrdých brexitářů, známá pod zkratkou ERG.

Přesně takový odchod bez dohody však naprostá většina Britů i jejich zvolených zástupců ve sněmovně právem nechce, což už dvakrát poslanci stvrdili nezávazným hlasováním.

Než by tedy Mayová letěla ve středu či čtvrtek do Bruselu, a žádala by tam o další prodloužení do června, musí ještě pro nějakou přijatelnou dohodu nalézt většinu ve sněmovně.

Nekompromisní červené čáry neexistují

Jan Jůn: Mayová konečně prozřela, ale hrozí vzpoura brexitářů

Britská premiérka Theresa Mayová

„Aleluja!!! Mayová se konečně rozhodla vykašlat se na brexitáře!“ 

Co se týče nepřípustnosti tvrdého brexitu, sněmovna jedná nyní sama, bez vlády a chce to uzákonit. Minulý týden proběhla v jednom dni všechna čtení a jednání ve výborech sněmovny a návrh zákona poslala do sněmovny lordů.

Mezitím ovšem premiérka Mayová neočekávaně prohlásila, že by tvrdý brexit byl katastrofou a zavrhla své dosavadní spojence tvrdé brexitáře. Učinila tak monumentální otočku a v neděli ji obhajovala videoprohlášením z Chequers.

Ač prý dělala všechno možné, nechtěli tvrdí brexitáři a severoirští unionisté její návrh dohody schválit a „brexit nám mohl proklouznout mezi prsty“. Ona tedy nyní proto v národním zájmu hledá dohodu napříč sněmovnou s opozicí, neb to po ní „žádají občané ve volebních obvodech“. Tolik Mayová.

Petr Dudek: Brexit s románem v ruce

Brexit

Už se vás někdo zeptal: chápeš, proč Britové odcházejí z Evropské unie? Zrovna oni? Nejspíš ano, klademe si tyto otázky v poslední době často.

Jednání s labouristickým vůdcem Jeremym Corbynem - jehož stínová vláda prosazuje prakticky totéž, co návrh bývalého konzervativního ministra Clarka podporovaný polovinou sněmovny, tedy zabudovat do dohody členství v celní unii - zatím shodu nepřineslo, ale je prý na dosah a unionisté nejsou proti.

Obě skupiny totiž tvrdí, že před třemi roky hlasovali Britové pro brexit, neboť si chtěli „sami rozhodovat“ a odejít z politických struktur unie, ale ne proto, aby se měli hůř a znepřátelili si unii. Je tedy prý zřejmé, že si přejí těsnou a výhodnou hospodářskou spolupráci, což by celní unie zajistila.

I když zatím s labouristy nedošlo k dohodě, je zajímavé, že ministr financí Hammond se nechal slyšet, že se i nadále vyměňují texty návrhů a neexistují nekompromisní červené čáry, za které nelze ucouvnout a že dohoda je možná.

Jan Jůn

A jestli ne, pak by prý asi celní unie získala rozhodující většinu ve sněmovně i bez desítek hlasů nyní velmi rozhněvaných a premiérce vyhrožujících tvrdých brexitářů, kterým by bylo nejspíš lépe ve straně UKIP. Držme tedy Mayové pro změnu palce.

autor: Jan Jůn
Spustit audio