Jan Jůn: Dovede sněmovna opravdu Británii ke kompromisu?

2. duben 2019

Ani druhé kolo sněmovnou zahájeného tzv. „indikativního hlasování“ nepřineslo v pondělí jasno ohledně většinové shody poslanců a bylo by už opravdu načase kompromis nalézt.

A to i přes dosavadní nechuť premiérky Mayové přihlédnout k rozhodnutí parlamentu.

Jan Jůn: Mayové dohoda neprošla a ona tedy neodchází

Theresa Mayová

Podle očekávaného rozložení hlasů ve sněmovně, pokus premiérky Mayové prosadit separátně hlavní část její dohody tedy v páteční odpoledne neuspěl a je otázkou, proč tolik pospíchala.

Mayová by pak také musela uznat, že se mýlila, když minulý týden ve sněmovně tvrdila, že poslanci se stejně nedokáží sjednotit na něčem pozitivním – jako je její návrh dohody, který je „jediným návrhem na stole“ – neboť stále jen všechno odmítají.

Podle ní to dokázali zavržením všech svých návrhů pro ono alternativní hlasování už minulý týden a zatím má dál bohužel pravdu.

Jak ovšem vysvětlil předseda sněmovny Bercow, poslanci předvídali, že nalezení návrhu, na kterém by se sjednotili, nebude jednoduché. Nyní tedy musejí jít cestou vyřazování těch nejméně podporovaných a nakonec asi zbyde jen onen kýžený kompromisní.

Kdo může za to, že Británie už neodešla

Jan Fingerland: Odchod Británie, odchod Mayové

Brexit

Když je mezi třema lidma jen jeden chytrej, tak nesmí dojít k hlasování. Výrok z komedie Světáci neplatí jen v případě jihočeských fasádníků, ale všeobecně. I ve Westminsteru.

V pondělí ovšem, jak už řečeno, se během pětihodinové debaty nedokázali sjednotit na čtyřech návrzích, které jim Bercow vybral. Zahrnovaly členství v nové verzi celní unie, návrh na přidružené členství v Evropské zóně volného obchodu, zvaný Společný trh 2, dále pak návrh na nutné schválení jakékoliv dohody referendem a nakonec zastavení tvrdého brexitu zákonem, pokud bude bezprostředně hrozit.

Předseda také odmítl argumenty brexitářů, že jejich odchod bez dohody měl být také vybrán a debatu pak přerušil nahý protest proti globálnímu oteplování.

Nevůli konzervativních brexitářů k jakémukoliv kompromisu a už vůbec ne směrem k nějakému „měkkému brexitu“ potvrdilo jejich spojení s vlažnějšími stranickými kolegy. O víkendu totiž poslali premiérce Mayové otevřený dopis se 170 podpisy, včetně několika ministrů, vyzývajícími ji k započetí tzv. „řízeného odchodu z unie bez dohody“, což však zní spíše jako oxymóron.

Filip Nerad: Brexitový tisíc a jeden den

brexit

„Britové rozhodli“, „přebíráme zpět kontrolu“, hlásaly oslavně titulky probrexitovských deníků po referendu, které určilo, že Spojené království a Evropská unie půjdou každý svou cestou.

Druhá polovina konzervativních poslanců s tím ovšem nechtěla mít nic společného a podporovala dál premiérčinu dohodu. Několik brexitářů se mezitím dokonce pustilo do hádky, kdo že může za to, že Británie neodešla z unie minulý pátek, kdy to původně měla učinit a jiní navrhují vypsání voleb.

Pondělní večerní hlasování sněmovny naznačilo, že nejblíž k většinové podpoře měl o pouhé tři hlasy návrh doyena sněmovny, bývalého konzervativního ministra Kena Clarka na členství v nějaké verzi celní unie a o tom by měli poslanci dál ve středu hlasovat s vyloučením jiných alternativ.

Jan Jůn

Brexitáři se ovšem utěšují, že se blíží 12. duben a s ním za absence dohody tvrdý brexit. Bude tedy zajímavé, s čím nyní přijde jimi stále zjevně ovlivněná premiérka Mayová. Šušká se, že hodlá znovu přinést do sněmovny svou už třikrát odmítnutou dohodu. Je nasnadě, že takové divadlo Británie už opravdu hodně dlouho nezažila.

autor: Jan Jůn
Spustit audio