Jan Fingerland: Odchod Británie, odchod Mayové

28. březen 2019

Když je mezi třema lidma jen jeden chytrej, tak nesmí dojít k hlasování. Výrok z komedie Světáci neplatí jen v případě jihočeských fasádníků, ale všeobecně. I ve Westminsteru.

Tím spíše, že v britské Dolní sněmovně sice zasedají ctihodní pánové a dámy, ale je jich 650, shoda se hledá o to hůře.

Jan Jůn: Odejdu dřív, jestli podpoříte mou dohodu

Britská premiérka Theresa Mayová

„Jsem připravena odejít dříve, než jsem slíbila, jestli podpoříte mou dohodu. Je správné udělat to pro vlast a stranu.“

Poslanci dosud odmítali schválit dohodu sjednanou premiérkou Mayovou, až nakonec převzali pravomoc do vlastních rukou a odhlasovali si, že budou rozhodovat o vlastních návrzích - a ztroskotali. V této souvislosti je zajímavé se podívat, která řešení získala nejvíce hlasů a kdo pro ně hlasoval.

Nejvíce, tedy 268 poslanců, schválilo návrh labouristky Beckettové, aby se konalo nové referendum. Nikoli referendum o vystoupení z Evropské unie, ale o jakékoli dohodě, kterou by občané schválili. Tento nejpopulárnější návrh má jednu vadu, vůbec nic neřeší, zejména pokud by občané žádnou dohodu o odchodu neschválili.

Stranická záležitost

Druhý nejúspěšnější návrh konzervativce Kena Clarka dostal v Dolní sněmovně jen o čtyři hlasy méně, a navíc proti němu hlasovalo jen 272 poslanců, neprošel tedy jen o pár hlasů.

Jan Fingerland: Cirkus brexit vydrží do léta

Brexit

Británie čím dál více připomíná bajku o zvířátkách zapřažených sice do jednoho vozu, ale táhnoucích každé jiným směrem. Není divu, že britský vozík zatím nikam nejede.

Podle tohoto plánu by Británie měla usilovat o celní unii. Opět je tu háček, vlastně nejde o alternativu k již dojednané dohodě, ale výzvu vládě, aby podmínila dohodu s Bruselem závazkem, že vznikne bezcelní zóna s EU. Tvrdému brexitu tedy nepředchází.

Třetí nejúspěšnější návrh neprošel už velkým rozdílem 237 ku 307. Šlo o labouristický návrh, který je tomu předchozímu podobný – jen chce bezcelní zóny dosáhnout měkčím přistáním v jednání s Evropskou unií. Hlasovali pro něj výhradně labouristé.

Totéž se ale v zásadě týká i ostatních úspěšnějších návrhů, ve všech případech hlasovali labouristé pro a konzervativci proti. Sněmovna je tedy ve věci podoby brexitu i nadále stranicky rozdělená. Sám poslanec Letwin, který hlasování o jednotlivých návrzích navrhl a prosadil, neskrýval své zklamání z vlastních kolegů, kteří nevyužili příležitosti, kterou si sami nadělili.

Vyberte si černou

Filip Nerad: Brexitový tisíc a jeden den

brexit

„Britové rozhodli“, „přebíráme zpět kontrolu“, hlásaly oslavně titulky probrexitovských deníků po referendu, které určilo, že Spojené království a Evropská unie půjdou každý svou cestou.

Postoj premiérky se ve světle tohoto vývoje zdá být vlastně logický – pořád ještě nabízí cestu ven s tím, že při třetím hlasování o její lehce osvěžené dohodě může Británie odejít spořádaně a mít měkčí přistání. Řídí se zásadou Henry Forda – můžete mít jakoukoli barvu auta, pokud si vyberete černou.

Část konzervativců naznačila, že napotřetí by dohodu s EU podpořili, pokud Mayová splní slib, že za souhlas odstoupí z funkce. Mayová se obětuje, a nebo pochopila, že její budoucnost v Downing street, nebo politická budoucnost vůbec, jsou stejně v troskách. Tím jako by konzervativci potvrdili tvrzení labouristy Corbyna, že vlastně nešlo o irskou pojistku, ale vnitrostranický boj, pro který si vzali brexit jako rukojmí.

Potíž je, že část konzervativců váže svůj souhlas i nadále na souhlas severoirských Demokratických unionistů a ti odmítají ustoupit. Není přitom zatím vůbec jasné, zda se potřetí bude o tomtéž hlasovat, a pokud ano, zda by dohoda prošla.

Jan Fingerland

Dosavadní vývoj rozhodně nebyl chudý na paradoxy. Může se tedy ještě stát, že poslanci se nedohodnou vůbec na ničem, což povede nejen k tvrdému brexitu už za dva týdny, ale i k setrvání premiérky Mayové ve funkci, přinejmenším do příštích předčasných voleb, které konzervativci svou vlastní vinou prohrají.

Spustit audio