Petr Dudek: Brexit s románem v ruce

3. duben 2019

Už se vás někdo zeptal: chápeš, proč Britové odcházejí z Evropské unie? Zrovna oni? Nejspíš ano, klademe si tyto otázky v poslední době často.

Odpovědět je těžké i pro samotné Brity, natož pro cizince. Přesto si různé odpovědi můžeme přečíst nebo vyslechnout. Některé jsou rozumné, jiné nesmyslné, některé stručné a výstižné, jiné naopak.

Jan Jůn: Dovede sněmovna opravdu Británii ke kompromisu?

Brexit

Ani druhé kolo sněmovnou zahájeného tzv. „indikativního hlasování“ nepřineslo v pondělí jasno ohledně většinové shody poslanců a bylo by už opravdu načase kompromis nalézt.

Navíc se svou odpovědí nepřicházejí jen politologové, ekonomové, historici či právníci. Britský prozaik Jonathan Coe nabídl svoji odpověď loni na podzim, když vydal román s názvem MiddleEngland – Střední Anglie.

Recenzenti jeho román pochvalují. Ale tohle není recenze, tohle je čtenářskýpostřeh. 

Coeovi hrdinové jsou příznivci i odpůrci rozvodu Británie s Evropskou unií. Londýnský politický komentátor Doug je liberál. Ale chodí na kávu s Nigelem, což je, jak se říká, „zdroj blízký premiérovi“. 

Nikdo neví, co to je brexit

Jan Fingerland: Odchod Británie, odchod Mayové

Brexit

Když je mezi třema lidma jen jeden chytrej, tak nesmí dojít k hlasování. Výrok z komedie Světáci neplatí jen v případě jihočeských fasádníků, ale všeobecně. I ve Westminsteru.

Celá léta Nigel nad šálkem espressa opakuje, že premiér David Cameron je reformátor, muž pevných zásad, který drží slovo, ztělesnění morální a osobní kuráže, politik, který má svou vizi – a tak podobně. 

Nigelův zápal nezviklá výsledek referenda, Cameronův pád, ani nástup Theresy Mayové. Jeho nadšení se vypaří až několik měsíců potom. Zato náhle a zcela.

Uprostřed velebení premiérky, která si podle něj umí poradit i v sevření tektonických desek novodobé historie, se Nigel nečekaně odmlčí, jeho pohled pohasne a z úst mu vyklouzne: „Zmrvili jsme to.“ 

Filip Nerad: Brexitový tisíc a jeden den

brexit

„Britové rozhodli“, „přebíráme zpět kontrolu“, hlásaly oslavně titulky probrexitovských deníků po referendu, které určilo, že Spojené království a Evropská unie půjdou každý svou cestou.

Doug se v první chvíli domnívá, že snad špatně slyšel. „Všechno jsme totálně a nenapravitelně zmrvili,“ opakuje Nigel, „běháme kolem jak bezhlavý kuřata. Nikdo to nečekal, nikdo se nepřipravil. Nikdo neví, co to je brexit, ani jak se to dělá.“

Hledáme-li v Coeově románu nějaký vzkaz, mohla by to být právě tato věta. Mezi Brity jsou příznivci setrvání v Evropské unii, zrovna tak jako ti, kteří se nemohou dočkat, až Británie z EU vystoupí.

Petr Dudek

Žijí a budou žít ve své zemi vedle sebe, někteří chodí a budou denně chodit do stejné kanceláře, jiní do stejné školy, mnozí žijí ve společné domácnosti, sdílejí spolu manželskou postel – a chtějí v tom pokračovat. Coe neříká, jak to mají udělat. Zato říká jasně a jednoznačně, že brexit je hazardní dobrodružství, na které se nikdo nepřipravil, ani ti, kteří do něj Británii zavedli.  

autor: Petr Dudek
Spustit audio