Jan Jůn: Mayová konečně prozřela, ale hrozí vzpoura brexitářů

3. duben 2019

„Aleluja!!! Mayová se konečně rozhodla vykašlat se na brexitáře!“ 

Takto vzrušeně vykřikl jeden ze skupiny protibrexitových demonstrantů před londýnským parlamentem po zhlédnutí úterního, krátkého večerního projevu premiérky Mayové.

Jan Jůn: Dovede sněmovna opravdu Británii ke kompromisu?

Brexit

Ani druhé kolo sněmovnou zahájeného tzv. „indikativního hlasování“ nepřineslo v pondělí jasno ohledně většinové shody poslanců a bylo by už opravdu načase kompromis nalézt.

Po sedmi a půl hodinách vládního zasedání, původně plánovaného na čtyři, premiérka totiž oslovila v neočekávaném přímém přenosu Brity a sdělila jim, že brexitovou krizi a bezvýslednou debatu nelze za pět minut 12 vyřešit jinak, než nadstranickou dohodou v zájmu země a že hodlá rychle jednat s vůdcem labouristů Corbynem o nalezení nového řešení.

Zdůraznila, že „tato debata, tento rozkol, nemůže být dál protahován. Vystavuje to poslance a všechny ostatní nesmírnému tlaku a škodí to naší politické scéně.“ Mayová dodala, že pokud by nedošlo k dohodě, řídila by se rozhodnutími sněmovny, tedy zjevně i návrhy na „měkký brexit“, které poslanci právě projednávají v rámci tzv. „indikativního hlasování“.

Mayová si zjevně uvědomila, že nezbývá mnoho času a už příští týden by mohl samovolně nastat tvrdý brexit. Uvědomují si to i poslanci a mezitím už začali projednávat bezprecedentní návrh nadstranické skupiny na urychlené schválení zákona o odložení článku 50 a zabránění odchodu z unie bez dohody.

Libra letí nahoru a brexitáři zuří

Jan Jůn: Mayové dohoda neprošla a ona tedy neodchází

Theresa Mayová

Podle očekávaného rozložení hlasů ve sněmovně, pokus premiérky Mayové prosadit separátně hlavní část její dohody tedy v páteční odpoledne neuspěl a je otázkou, proč tolik pospíchala.

Zákon má projít druhým čtením a i do výborů, aby mohl být urychleně schválen i sněmovnou lordů.

Mayové se sice podařilo zabránit průsakům z vlády během úterního jednacího maratonu, už i proto, že se při příchodu do premiérského sídla odevzdávají mobily a ministři jsou doslova zamykáni v jednací místnosti.

O to silnější byla následná odezva, hlavně ze strany tvrdých brexitářů a od Borise Johnsona až po Jacoba Reese-Mogga napadli premiérku a někteří dokonce vyzvali ministry, aby jí sesadili.

Týden očima Petra Schwarze: Ne, jiné slovo snad ani nebylo třeba

Brexit

„Vaše slovo buď ano, ano – ne, ne,“ učil podle Bible Ježíš. Na to ano se ale moc tenhle týden až na výjimku nedostalo.

Jak napsal pod palcovým titulkem „Kabinet podporuje odchod bez dohody, ale Mayová se vstřícně obrací ke Corbynovi“ brexitáři ovládaný středeční stranický konzervativní deník The Daily Telegraph, ministři se hlasitě hádali a ti brexitářští tvrdě nesouhlasili s premiérčiným plánem.

Pokud se tedy nyní Mayová dohodne s Corbynem či se sněmovnou, Británie by zjevně odešla z politických struktur unie až 22. května, ale zůstala by součástí těch hospodářských. Jak už bylo navrhováno, její dohoda s unií zůstane tak, jak je, ale deklarace o budoucích vztazích bude rozšířena, aby zahrnovala celní unii, na které se ve středu údajně téměř jistě shodnou poslanci.     

Jan Jůn

Libra letí nahoru a brexitáři zuří, ale poté, co – jak jeden poslanec nedávno zdůraznil – se jim podařilo v posledních desetiletích odstranit ze scény tři premiéry, ta čtvrtá už to nebude. Smutné ale je, že poslanci a voliči se už nedělí jako tradičně podle stranické příslušnosti, ale podle postojů k brexitu a rozdělení stran je dost pravděpodobné. A není ještě všemu konec.

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.