Luboš Palata: Česká turistika má další problém. Covidem zničenou pověst naší země

21. březen 2021

Státní agentura Czech Tourism přivítala návrh Evropské komise na zavedení takzvaných covidových pasů pro občany Evropské unie. Slibuje si od toho rychlejší obnovení turistického ruchu i přílivu zahraničních turistů do České republiky. Pro Českou republiku nejde o zanedbatelné peníze. Před covidovou krizí byly příjmy z turistiky přibližně tři sta miliard korun ročně. Za poslední covidový rok to byl ale jen zlomek.

Covidové pasy, usnadňující cestování do České republiky a po Evropské unii vůbec, jsou ale jen jednou z nutných podmínek, aby se turistický průmysl v Česku vrátil aspoň trochu do bývalé kondice, kdy byl jedním z pilířů české ekonomiky. V současnosti je těžce poškozený, a to nejen průběhem samotné koronavirové krize, trvající s krátkou letní přestávkou už více než rok.

Čtěte také

Je těžce poškozený také neúčinnou pomocí státu tomuto sektoru, který přitom tři desítky let doslova snášel českému státu zlatá vejce. Po roce koronavirové krize je celé odvětví, od hotelů, restaurací přes cestovní kanceláře až po tisíce průvodců i obchodníků, naprosto zdevastováno. Mnozí, třeba průvodci turistů, zůstali zcela bez pomoci.

Návrat zpět k původnímu stavu nebude lehký, protože mnozí lidé, které turistika živila, už se nebudou po děsivých zkušenostech posledního roku chtít vracet zpátky. Velmi mnoho podnikatelů si dobře rozmyslí, jestli do tak rizikového odvětví vložit svoje peníze. Mnoho z těch, kteří v turistice své majetky mají, možná ještě zkrachuje nebo ukončí činnost. Ano, někde to může mít i pozitivní důsledky, třeba v Praze se tisíce bytů promění z ubytoven pro turisty v nájemní bydlení, centra turisticky vyhledávaných měst se trochu zklidní. Ale celkově budou škody rozhodně převažovat nad přínosy.

Pověst v troskách

A pak je tu ještě jedna důležitá věc, kterou si stále ne tak úplně uvědomujeme. Česká republika ztratila v minulých měsících svoji pověst bezpečné turistické destinace. Stala se totiž doslova hlavním semeništěm covidu v Evropě, letošní obdobou loňského italského Bergama. Jsme z pohledu rozšíření covidu i úmrtí na počet obyvatel nejhorší zemí nejen Evropy, ale i na světě. Jsme černým flekem na covidové mapě Evropy, smrtonosnou zónou, státem se zcela neschopnou vládou, která covidovou pandemii vůbec nezvládla.

Luboš Palata

Samozřejmě, ještě to není konec příběhu. Ještě se může stát, že současná česká koronavirová vlna bude poslední a situace se bude rychle zlepšovat. A naopak jinde v Evropě, třeba v Polsku, se naopak zhorší a na český covidový průšvih se trochu pozapomene. Ale na tom bude třeba tvrdě pracovat a bude k tomu nutná snaha nás všech, co tady v Česku žijeme. Jde o hodně. O tisíce lidských životů, stamiliardy ekonomických ztrát, a jak jsem již řekl, také o pověst naší země. A ani to není zanedbatelná hodnota.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Související