Dokud tu bude koronavirus, na původní čísla se nedostaneme, odhaduje analytička turismu Holešinská

13. červenec 2020

Až 80 procent Čechů stráví letošní dovolenou v tuzemsku, odhadují statistiky. Jak toto rozhodnutí ovlivní sektor cestovního ruchu, který silně zasáhly dopady pandemie koronaviru?

„Výpadek zahraničních peněz domácí cestovní ruch rozhodně nenahradí,“ odhaduje ve Studiu Leonardo ekonomka a analytička turismu Andrea Holešinská z Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Tuzemští turisté, kteří zůstanou v Česku, ale mohou nastartovat místní ekonomiku. „Dokonce některé destinace zaměřené na domácí cestovní ruch mohou zaznamenat i přírůstky. Ale bohužel Praha tímto svou návštěvnost určitě nezvedne.“

Krizové situace ve mezinárodním cestovních ruchu mají i pozitivní dopady. „Nastartovaly něco nového, ať už v podobě změny spotřebitelských trendů, tedy že se poptávka změnila a našly se nové trhy. Také docházelo k inovacím,“ vyzdvihuje Holešinská.

Když cestovní ruch někde neprobíhá, tak může dojít k obnově místních zdrojů. Na druhou stranu teď lidé například více cestují autem v obavách z nákazy, to přínosné není. Ovšem současná situace třeba iniciovala cestování vlakem do Chorvatska.
Andrea Holešinská

Ekonomka připomíná etické hledisko celé pandemické situace. „Člověk sám je šiřitelem viru, takže pokud tu možnost šíření nákazy bude, tak se na původní čísla, které cestovní ruch vykazoval, nedostaneme.“

Podle Holešinské by to měli vzít v úvahu samotní cestovatelé: „Proto bych apelovala na to, aby si člověk před cestou do konkrétní destinace zjistil přesné informace, jaká epidemiologická situace tam je.“

Velký vliv samozřejmě má, jak se lidé v dovolenkové destinaci budou chovat, tedy zda budou vyhledávat místo s velkou koncentrací osob, kde může snáze docházet k šíření nemoci.

Nemyslím, že by se nemělo cestovat, ale turista by měl přemýšlet trochu jinak... Spíš než že mi někdo naservíruje zážitky, tak budu sám prozkoumávat destinaci. A při tom budu zároveň na své okolí brát ohled. Je to vlastně koncept sociální zodpovědnosti.
Andrea Holešinská

V případě České republiky by mohlo také dojít k oživení takzvaného druhého bydlení neboli chalupaření. „Možná to bude narážet na to, že řada lidí z druhého bydlení udělá trvalé bydlení. Ale druhé bydlení se nachází obvykle v přírodě, takže je to také způsob trávení volného času,“ shrnuje nejbližší výhledy pro oblast cestovního ruchu ekonomka Andrea Holešinská.

Jaký vliv má na šíření koronaviru celosvětový turismus? Dá se z přehledu toho, kam lidé cestují, odhadnout, jak se bude vyvíjet pandemie? Celé Studio Leonardo si můžete pustit na záznamu.

Spustit audio

Související