Po třech měsících můžou lidé znovu cestovat přes hranice bez omezení

22. červen 2020 09:08

Během prvního víkendu po zrušení omezení se zvýšil provoz na česko-rakouských hranicích. Přes přechod Dolní Dvořiště na Českokrumlovsku vyjeli lidé za nákupy i na dovolenou. Do českých obchodů a restaurací se naopak vracejí rakouští zákazníci.

„Je znát, že se provoz zvýšil, prodej stoupl. Prodali jsme zhruba sto rakouských dálničních známek a začíná se zvyšovat zájem i o slovinské, protože lidé většinou jezdí do Chorvatska, a to osobními auty i karavany. Ještě nezačaly jezdit autobusy cestovních kanceláří, ty ve srovnání s loňskem zatím nejsou skoro žádné,“ popisuje vedoucí jedné z příhraničních čerpacích pump.

Přes hraniční přechod Dolní Dvořiště přejíždí mnoho aut s pražskou poznávací značkou a také vozy ze  Středočeského a Ústeckého kraje.

Jedním z motoristů je Petr z Prahy. „Jedeme do Itálie na čtrnáct dní, měli jsme to tak naplánované, tak jsme vyrazili,“ říká. Na dovolenou míří i Adéla, která na autě veze loď. „Jedeme do Salzburgu a okolí, nebojíme se,“ komentuje.

Čtěte také

Česká auta přijíždějí i z Rakouska. Na benzinové pumpě se zastavil jeden z řidičů, který vyrazil do Freistadtu na nákup. „Je tam poměrně silný provoz, štosuje se to a rozvolňuje se to až tady kolem české celnice,“ vypráví.

Naopak rakouská klientela se vrací do českých příhraničních restaurací. Paří k nim Selský dvůr v Dolním Dvořišti, kde jako kuchař pracuje Jakub Staněk. „Bylo to velmi znát na kšeftech. Teď už jsou tady zase známé tváře, vrací se k nám lidé, kteří z Freistadtu i Lince jezdí na obědy a večeře. Jsme za to rádi,“ dodává.

Obsluha benzinových pump očekává, že největší nápor začne po rozdání prvních vysvědčení, tedy po 26. červnu.

Spustit audio

Související