Lípy a Evropa

29. říjen 2003

V Chomutově se včera sázely lípy. Zrovna v den, kdy pan prezident řekl, že našim vstupem do Evropské unie nesmí zaniknout dílo, které bylo vykonáno před pětaosmdesáti lety. S Československem, tedy dílem, které mimochodem již zaniklo a to posledním dnem roku 1992, sice sázení lip v Chomutově nesouviselo, se vstupem do Evropské unie ovšem nepřímo ano.

Na pět set obyvatel Chomutova se sešlo k pietní vzpomínce na strom, který byl zlikvidován neznámým pachatelem v noci na 7. října před místním supermarketem Lidl. Na prostranství před supermarketem bylo lip z rozhodnutí chomutovských radních vysazeno rovnou osm a cedulky pod nimi nesly jména měst, kde stromy, bránící výhledu na prodejny zmíněného řetězce, potkal stejný osud. Dopisovatelka České tiskové kanceláře zaznamenala, že v době, kdy lidé zapalovali svíčky na místě, kde stávala stoletá lípa, nakupovalo v obchodě pouze několik lidí.

Počítání zákazníků se děje proto, abychom zjistili, jak draho přijdou řetězec Lidl ty stromy v Chomutově, Mariánských Lázních, Sokolově, Chebu, Karlových Varech, České Lípě, Českých Budějovicích, Písku, Rakovníku a v Plzni. Budou občané kvůli poraženým a nenapravitelně poškozeným stromům ignorovat zboží v prodejnách Lidl? Anebo se budou bez ohledu na nějaké ty stromy i v případě tohoto řetězce řídit výhradně cenovkami, akčními slevami a reklamou? Možná ta chomutovská manifestace proti ničení stromů překážejících hypermarketům naznačuje, že v Evropě, která je na podobnou aroganci citlivá, nebudeme za barbary, kteří si nechají líbit cokoli. Pragmaticky vzato nás spíše než politické projevy, upomínající ke staletému úsilí o samostatný stát, bude v Evropě reprezentovat právě vztah k našim stromům.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.