Lidé by neměli říkat, že něco nemá cenu. Měli bychom se ozývat, myslí si režisérka Pavlásková

3. září 2019

Její debutový film Čas sluhů se bezprostředně po revoluci dostal až na filmový festival v Cannes, kde získal zvláštní uznání. Režisérka Irena Pavlásková, která je hostem Osobnosti Plus, mezitím natočila mnoho dalších snímků a v blízké době představí v kinech svůj zatím poslední: Pražské orgie.

„Myslím si, že je dobré vyjadřovat své názory,“ říká režisérka Irena Pavlásková. Sama se prý k žádnému aktivistickému hnutí oficiálně nepojí, ale na demonstrace občas chodí. I když, jak tvrdí, nepodepisuje tisíce peticí denně.

Čtěte také

Má ale za to, že lidé by neměli propadat beznaději a pocitu, že se stejně nic nezmění. „To je to, co mě tížilo celou tu dobu, kterou jsem prožila v totalitě. A teď to slyším – což je úplně paradoxní – velice často znovu,“ vysvětluje.

Obecně Pavláskovou na dnešní společnosti mrzí, že se s pozůstatky totality dostatečně nevypořádala a že jsme spravedlnosti hodně přimhouřili oči. S odkazem na jeden z rozhovorů, jehož hostem byl arabista Petr Pelikán, dodává, že jí vadí třeba to, když v médiích zaznívají slova pochopení pro touhu po zničení jedné země druhou.

Praha očima Američana

Režisérku v blízké době, 10. října, čeká premiéra filmu Pražské orgie, který natočila na motivy knihy slavného amerického spisovatele Philipa Rotha. Autor předlohy loni v květnu zemřel, ale Pavlásková se s ním osobně setkala, než se rozhodl jí poskytnout práva na filmovou adaptaci svého románu.

Byl velmi bezprostřední. Zajímala ho motivace, proč to chci dělat, a co mě nejvíc zaujalo… A po 3,5 hodinách mi řekl, že mi ta práva poskytne.
Irena Pavlásková

Když mu prý napsala s prosbou o svolení zpracovat jeho knihu, neočekávala, že jí vůbec někdo odpoví. Ale odpověděl a nakonec jí – po několikahodinovém rozhovoru – dovolil knihu zfilmovat.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Irenou Pavláskovou. Mluvily spolu třeba o tom, jestli musela ze svého prvního filmu vyškrtávat nějaké scény, nebo zavzpomínala na to, jak prožívala 70. léta.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související