Lidé doma pili začátkem pandemie méně alkoholu než dřív v baru. Rizikoví pijáci ale spotřebu zvýšili

16. červen 2021

Spotřeba alkoholu na počátku pandemie ve většině evropských zemí mírně klesla. Češi nebyli v tomto směru výjimkou. Naopak nárůst zaznamenali obyvatelé Irska a Velké Británie. Ukázal to mezinárodní dotazníkový výzkum, do kterého se zapojilo skoro 32 tisíc respondentů. Výsledek studie, na které se podíleli i čeští adiktologové, zveřejnil prestižní vědecký časopis Addiction.

Výzkum mapoval situaci, která v Evropě panovala loni na jaře, tedy krátce poté, co se jednotlivé evropské země vyrovnávaly s prvním lockdownem a kdy se poprvé zavíraly se restaurace, hospody a bary. Vědci zjišťovali frekvenci pití, objem vypitého alkoholu a takzvaného binge drinking, tedy pití nadměrných dávek alkoholu. 

Čtěte také

Na rozsáhlém dotazníkovém šetření se podíleli také adiktologové z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Zajímali se hlavně o to, jestli spolu souvisí pití alkoholu a pokles finančního příjmu. A také o to, jestli lidé stres, který s pandemií přišel, zapíjeli. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 1500 respondentů z Česka.

Ačkoliv se v průměru konzumace alkoholu snížila, jde o pokles malý – výjimkou je Albánie. „Takže se dá říci, že se příliš mnoho nezměnilo,“ shrnuje adiktolog Miroslav Barták.

Lidé sice pili častěji doma, ale na druhou stranu šlo ve většině případů o menší množství, než které by vypili v restauraci nebo baru. A právě to vedlo k mírnému poklesu celkové spotřeby.

Výzkum ovšem ukázal, že rizikoví pijáci začali pít o něco více. „Pití alkoholu je zcela nevhodnou strategií zvládání stresu. Při řešení jakýchkoliv problémů je daleko lepší mít čistou hlavu,“ připomíná adiktolog Barták. 

S problematickým pitím se u nás podle odhadů potýká 600 tisíc až milion lidí.

Více si poslechněte v audiozáznamu. 

Spustit audio

Související