Martin Žufánek: Mám z alkoholu respekt. Mrzí mě, když mi někdo vyčítá smutné lidské příběhy

2. květen 2021

Martin Žufánek spolu se svou rodinou vyrábí nejen pálenky. „Z alkoholu mám respekt. A součástí toho respektu je, že když vidím, že nade mnou na večírku začíná alkohol vítězit, tak se překonám a uteču. Málokdo to dokáže,“ říká v pořadu Řečí peněz a dodává: „Jako výrobce alkoholu moc dobře vím, co dokáže udělat s člověkem, který mu podlehne. Mám spolužáky, kteří jsou dnes ztroskotanci. To si musím pořád uvědomovat.“

Zdůrazňuje, že alkohol je záležitost pro dospělého, rozumného člověka. 

Čtěte také

„Který si může říct, že dnes oslavuje, ale nesmí se zbořit jako mužik. Jako výrobce alkoholu nechci, abych svoje zákazníky přivedl velice rychle do svízelné situace. Chci to dávkovat po malých dávkách, aby si všichni uvědomovali, že alkohol není minerálka, že k tomu musí mít respekt,“ tvrdí Žufánek.

„Občas mě mrzí, když mi někdo napíše, že se jako výrobci podílíme na smutných lidských příbězích. Ale jakákoliv věc, kterou lidé berou ve větším množství, jim může ublížit,“ říká výrobce alkoholu s tím, že výrobcům cukrovinek veřejnost nevyčítá dětskou obezitu a následné zdravotní potíže lidí s vysokou váhou.  

Jak se podařilo Martinu Žufánkovi prorazit na trhu s ovocnými destiláty a proč začal právě se slivovicí? Nejen na to, ale i na výhody a nevýhody rodinného podnikání se ho v Řečí peněz ptá Petr Šimůnek.

Spustit audio

Související