Alkohol po vakcíně nesníží její účinnost. Ale nadměrné pití může znásobit nežádoucí projevy

11. květen 2021

V době pandemie Češi pravidelně pijí nadměrné dávky alkoholu, vyplývá to z nedávného průzkumu Národního ústavu duševního zdraví, kterého se zúčastnilo 3 300 lidí. Přemíra alkoholu ale může být problém ve chvíli, kdy člověk dostane vakcínu proti covidu-19. Proč, na to odpoví v Koronafokusu redaktorka Zuzana Machálková.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Nadměrné pití alkoholu může podle dosavadních poznatků zintenzivnit nežádoucí projevy po očkování. Takže u vakcinace proti koronaviru to může být horečka, únava, malátnost nebo třeba bolesti těla.

Studie, které na toto téma byly doposud vypracovány, ukazují, že nadměrné pití alkoholu navíc zvyšuje náchylnost k bakteriálním a virovým onemocněním. Takže u očkování to funguje podobně jako třeba u nachlazení nebo u chřipky. Kdybychom v jejich průběhu pili přemíru alkoholu, taky by to ten průběh zhoršilo.

Čtěte také

Větší množství alkoholu totiž brání imunitním buňkám, aby se mohly přemístit do místa infekce a tam zničit bakterie a nakažené buňky. Pro patogeny je pak mnohem jednodušší napadnout zdravé buňky.

A protože tím alkohol obecně oslabuje imunitní systém, může to být problém právě po očkování. To se netýká jen covidu-19, platí to obecně pro jakoukoli vakcinaci. Ovšem není to ani tak, že by vakcína byla po požití alkoholu míň účinná. 

Vědci zkrátka vycházejí z poznatků o imunitním systému jako takovém a taky o tom, jak na alkohol reagují lidé po očkování proti jiným onemocněním.

Čtěte také

Co se varování před konzumací alkoholu po očkování týče, ani společnosti, které vyvíjejí schválené vakcíny, před konzumací alkoholu oficiálně nevarují. Nezmiňuje to ani americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv.

Český Státní zdravotní ústav (SZÚ) pouze vyvrací informace o tom, že by alkohol mohl chránit před nákazou covidem-19 nebo že by mohl posílit imunitní systém. Ve skutečnosti je to naopak, tedy že ho opravdu oslabuje.

Vadí přemíra alkoholu

Nadměrná dávka alkoholu je obecně definována jako dvě sklenky alkoholu za den pro muže a jedna pro ženy. Za těžké pití alkoholu je považováno to, když muž vypije víc než 4 sklenky alkoholu za den a žena víc než 3.

Vědci v souvislosti s rizikem horšího průběhu nebo vedlejšími účinky po očkování mluví vyloženě o přemíře alkoholu. Pokud si dá člověk sklenku, nijak by ho to ohrozit nemělo.

Čtěte také

Doporučení, jak dlouho se po očkování vyhýbat alkoholu, se liší. U vakcín AstraZeneca, Pfizer nebo Moderna žádná varování před alkoholem nejsou.

U Sputniku V jedna ruská zdravotnice nedávno řekla, že lidé by měli abstinovat dva týdny před očkováním a šest týdnů po něm. Člen výzkumného týmu Gamalejova institutu Alexander Gincburg, který vakcínu vytvářel, to pak ale upřesnil s tím, že lidé by po očkování neměli pít alkohol tři dny. A to u kterékoliv vakcíny proti koronaviru.

A například britská expertka na veřejné zdraví, profesorka z University of Bedfordshire Fiona Simová apeluje na to, aby se lidé alkoholu vyhnuli dva dny před očkováním a pak ideálně dva týdny po něm.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Rubriku Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.